Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Liptauer

A+ A-
drukuj
  • 200 g bryndzy
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki zmielonego kminku
  • 1 mała starta cebula
  • ½ łyżeczki pasty sardelowej

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać, przełożyć do miski i wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki. Podawać na grzankach lub kromkach razowca z rzodkiewkami, zieloną papryką i młodą cebulką. Podstawą pasty jest bryndza, masło, papryka, cebula i kminek, resztę przypraw można zmieniać wedle upodobania. Niektórzy dodają do liptauera również posiekane kapary, a pastę sardelową zastępują sardynką. Zamiast pasty saredelowej można też użyć drobniutko posiekanego filecika z sardeli (anchois).

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cebula
  • Kminek
  • Masło
  • Musztarda dijon
  • Papryka słodka
  • Anchois

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Pizza Margherita

  • Zupa jarzynowa z brukselką

  • Papryka faszerowana

  • Gęś pieczona z gruszkami i jabłkami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Papryka faszerowana

    Mięso, drobno pokrojone pieczarki, posiekane cebulę i czosnek podsmażyć na oleju bazyliowym. Dodać ugotowany ryż, przyprawy, posiekaną bazylię i...

    więcej
  • Ziemniaki w sosie beszamelowym

    Ugotować ziemniaki al dente. na głębokiej patelni lub w woku podgrzać sos beszamelowy na umiarkowanym ogniu. Szynkę gotowaną pokroić w drobne kostki i...

    więcej
  • Biała pizza z serem i łososiem

    W misce połączyć mąkę z drożdżami, solą, oliwą z oliwek oraz letnią wodą i zagniatać przez 8–10 minut, aż ciasto zrobi się miękkie i...

    więcej
  • Tabbouleh

    Kaszę należy zalać wrzątkiem i odstawić do wchłonięcia. Warzywa umyć, obrać i pokroić w równą kostkę. Zioła posiekać niezbyt drobno....

    więcej