Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Czekoladowa panna cotta z gruszką

A+ A-
drukuj
  • ½ szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 80-100g gorzkiej czekolady
  • 2 gruszki
  • ½ opakowania galaretki o smaku cytrynowym lub agrestowym

Sposób przyrządzania:

Warstwa czekoladowa W małej misce rozpuść żelatynę w mleku, energicznie mieszając. W rondelku podgrzać śmietanę z cukrem, następnie wrzucić pokruszoną czekoladę, mieszać , aż składniki się rozpuszczą. Miękką żelatynę z mlekiem wlać do czekoladowego kremu i energicznie ubić trzepaczką na jednolitą masę. Warstwa gruszkowa Obrane gruszki pokroić w kostkę i rozprażyć z odrobiną wody, zmiksować. ½ opakowania galaretki owocowej rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody. Wymieszać z musem. Przygotować cztery szklanki, na dno każdej wylać galaretkę na wysokość ok.2-3cm . Włożyć do lodówki do zastygnięcia. Następnie wylać czekoladowy krem. Wstawić ponownie do lodówki aż wszystko stężeje. Panna cotta gotowa. Podawać w szklankach , można również udekorować bitą śmietaną, listkiem mięty, płatkami czekolady.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Czekolada
  • Śmietana gęsta
  • Żelatyna
  • Galaretka owocowa
  • Gruszka
  • Cukier puder
  • Mleko

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Ciasto dyniowe

  • Bekonowe „muffinki”

  • Kurczak w warzywach

  • Kociołek tatrzański (bogracz) z baraniny

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Stek z kolorowym pieprzem

    Pieprz utrzyj w moździerzu na grubo, natrzyj steki z obu stron i odstaw na pół godziny w temperaturze pokojowej. Przed grillowaniem natrzyj steki oliwą z...

    więcej
  • Stek cielęcy w sosie borowikowym

    Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry, lekko rozbić, przyprawić solą i pieprzem, a następnie usmażyć na rozgrzanej patelni do uzyskania efektu...

    więcej
  • Krewetki z grilla w aromatycznym sosie

    Krewetki opłukać. Nadziać na szpadki, przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek i cytryną. Ułożyć na ruszcie i piec,...

    więcej
  • Insalta Caprese

    Sos: sok z cytryny połączyć stopniowo z oliwą i rozgniecionym czosnkiem, aż do uzyskania jedwabistej emulsji. Doprawić solą i pieprzem. Pomidorki...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY