Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Warstwa czekoladowa
W małej misce rozpuść żelatynę w mleku, energicznie mieszając.
W rondelku podgrzać śmietanę z cukrem, następnie wrzucić pokruszoną czekoladę, mieszać , aż składniki się rozpuszczą. Miękką żelatynę z mlekiem wlać do czekoladowego kremu i energicznie ubić trzepaczką na jednolitą masę.
Warstwa gruszkowa
Obrane gruszki pokroić w kostkę i rozprażyć z odrobiną wody, zmiksować. ½ opakowania galaretki owocowej rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody. Wymieszać z musem.
Przygotować cztery szklanki, na dno każdej wylać galaretkę na wysokość ok.2-3cm . Włożyć do lodówki do zastygnięcia. Następnie wylać czekoladowy krem. Wstawić ponownie do lodówki aż wszystko stężeje. Panna cotta gotowa. Podawać w szklankach , można również udekorować bitą śmietaną, listkiem mięty, płatkami czekolady.
lub wyszukaj w przepisach
W rondlu podgrzać mleko z herbatą, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie zostawić na chwilę aby herbata się zaparzyła i oddała smak, po tym...
więcejMikserem lub ręcznie pokrusz herbatniki aż zamienią się w okruszki. Rozpuść masło na wolnym ogniu po czym dodaj pokruszone herbatniki oraz cukier i...
więcejOwoce opłukać, pokrojone plasterki wrzucić do szklanki i lekko rozgnieść. Dodać wodę mineralną i kostki lodu. Smacznego!
więcejKapustę sparzyć we wrzątku. Po kolei, ostrożnie odkrawać pojedyncze liście. Posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek delikatnie zeszklić. Połączyć...
więcej