Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Orzeźwiająca lemoniada

A+ A-
drukuj
  • 2 cytryny lub limonki
  • 5 łyżek cukru trzcinowego lub miodu
  • 5 listków świeżej mięty
  • litr wody mineralnej
  • ½ szklanki soku pomarańczowego

Sposób przyrządzania:

Obie cytryny sparzyć wrzątkiem. 1 cytrynę pokroić na małe cząstki, listki mięty poszarpać w piórka, i zmiksować całość blenderem z dodatkiem 1 łyżki cukru. Wszystko przełożyć do dzbanka, wsypać pozostałe 4 łyżki cukru, wlać sok pomarańczowy i zalać schłodzoną wodą mineralną. Drugą cytrynę pokroić w plastry i wrzucić do dzbanka. Do całości można dodać parę kostek lodu.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Limonka
  • Mięta
  • Miód
  • Sok z pomarańczy
  • Woda

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Naleśniki w stylu orange

  • Kurczak curry ze szpinakiem

  • Kociołek tatrzański (bogracz) z baraniny

  • Ciasto ziemniaczane

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Zupa szparagowa

    Szparagi obrać, części zdrewniałe wyrzucić, czubki – około 2cm odłożyć. Łupiny dodać do bulionu i gotować na małym ogniu około 15 minut....

    więcej
  • Muffinki z kremem mascarpone

    Masło stopić, przestudzić. Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Następnie do miski z suchymi dodać mokre i...

    więcej
  • Wołowina po wiedeńsku

    Cebulę pokroić kawałki, podpiec. Mięso pokroić w plastry i gotować około 2 godzin pod przykryciem, razem z cebulą i przyprawami, w 2 l osolonej wody....

    więcej
  • Kurczak po tajsku

    Ryż gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W woku rozgrzać łyżkę oleju, dodać drobno posiekany czosnek i imbir, chwilę podsmażać, dodać...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY