Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Orzeźwiająca lemoniada

A+ A-
drukuj
  • 2 cytryny lub limonki
  • 5 łyżek cukru trzcinowego lub miodu
  • 5 listków świeżej mięty
  • litr wody mineralnej
  • ½ szklanki soku pomarańczowego

Sposób przyrządzania:

Obie cytryny sparzyć wrzątkiem. 1 cytrynę pokroić na małe cząstki, listki mięty poszarpać w piórka, i zmiksować całość blenderem z dodatkiem 1 łyżki cukru. Wszystko przełożyć do dzbanka, wsypać pozostałe 4 łyżki cukru, wlać sok pomarańczowy i zalać schłodzoną wodą mineralną. Drugą cytrynę pokroić w plastry i wrzucić do dzbanka. Do całości można dodać parę kostek lodu.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Sok z pomarańczy
  • Woda
  • Limonka
  • Mięta
  • Miód

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Marynowany pastą Tom-Yum i trzcinowym cukrem filet halibuta

  • Sałatka ziemniaczana

  • Sałatka z wędzonym łososiem i awokado

  • Krewetki tygrysie z sosem z orzeszków ziemnych

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Pucharowe hamburgery

    Mięso wymieszać z jajkiem, solą pieprzem, oregano, chilli i uformować płaskie hamburgery - piec na patelni 10 min do zrumienienia. Bułki podgrzać i...

    więcej
  • Jamie Oliver: łosoś pieczony w folii z fasolką szparagową

    Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Obciąć zdrewniałe końce fasolki (z jednej strony), wrzucić do wrzącej wody i gotować około 3-4 minut. Odcedzić. Z...

    więcej
  • Pasztet z tofu

    Cebulę posiekać, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Gdy się zarumieni, dodać pokrojone pieczarki i smażyć do momentu całkowitego...

    więcej
  • Woda z cytryną, pomarańczą i miętą

    Owoce opłukać, pokrojone plasterki wrzucić do szklanki i lekko rozgnieść. Dodać wodę mineralną i kostki lodu. Smacznego!

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY