Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Orzeźwiająca lemoniada

A+ A-
drukuj
  • 2 cytryny lub limonki
  • 5 łyżek cukru trzcinowego lub miodu
  • 5 listków świeżej mięty
  • litr wody mineralnej
  • ½ szklanki soku pomarańczowego

Sposób przyrządzania:

Obie cytryny sparzyć wrzątkiem. 1 cytrynę pokroić na małe cząstki, listki mięty poszarpać w piórka, i zmiksować całość blenderem z dodatkiem 1 łyżki cukru. Wszystko przełożyć do dzbanka, wsypać pozostałe 4 łyżki cukru, wlać sok pomarańczowy i zalać schłodzoną wodą mineralną. Drugą cytrynę pokroić w plastry i wrzucić do dzbanka. Do całości można dodać parę kostek lodu.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Sok z pomarańczy
  • Woda
  • Limonka
  • Mięta
  • Miód

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Dyniowe muffinki

  • Sałatka z makrelą i pomidorkami

  • Frytki ze słodkich ziemniaków

  • Ryba po grecku

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Wiosenne krokiety

    Sporządzić ciasto naleśnikowe i odstawić na 15 min. Mięso i krewetki drobno posiekać, następnie obsmażyć na niewielkiej ilości oleju przez ok. 1...

    więcej
  • Kurczak w rozmarynie z czosnkiem

    Kawałki kurczaka umyć i osuszyć. Czosnek zmiażdżyć, z rozmarynu obrać listki. Kurczaka natrzeć przyprawami, czosnkiem, rozmarynem, skórką z cytryny...

    więcej
  • Stek wołowy z sałatką z rukoli

    Stek wyciągnąć z lodówki na min 30 min przed smażeniem, umyć, osuszyć papierem i posypać świeżym pieprzem. Smażyć z każdej strony po: 4 minuty -...

    więcej
  • Pierś indyka duszona w białym winie i śmietanie

    Przyrządzić marynatę - przesmażyć na odrobinie masła starte: marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę, czosnek oraz pora. Dodać jałowiec w ziarnach i...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY