Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Ciasto ziemniaczane

A+ A-
drukuj
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 250 g ricotty
  • 250 g ulubionego sera żółtego najlepiej ostrego i wyrazistego w smaku
  • 2 cebule
  • mąka
  • ½ szklanki mleka
  • oliwa
  • szczypta proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta tymianku
  • gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

Ziemniaki ugotować i dokładnie pognieść. Cebulę drobno posiekać i lekko podsmażyć na oliwie. Żółty ser zetrzeć na grubej tarce, ricottę rozdrobnić. Połączyć wszystkie składniki, dodając mąkę tylko do uzyskania gęstego, ale lejącego się ciasta. Foremkę wysmarować oliwą, posypać mąką, przełożyć ciasto. Piec 40 minut w temperaturze 200°C.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Rozmaryn
  • Cebula
  • Ser ricotta
  • Ser żółty tarty
  • Tymianek
  • Ziemniaki
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Jajka
  • Proszek do pieczenia
  • Mleko
  • Oliwa
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Sałatka z chorizo i mozzarellą

  • Pomidory faszerowane serem, tuńczykiem i oliwkami

  • Pstrąg na kuskusie

  • Mazurek kajmakowy

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Krem cebulowy

    Cebulę drobno posiekać. Lekko zeszklić na oliwie. Dodać posiekany czosnek i bulion. Doprawić i gotować 15-20 minut. Dokładnie zmiksować wszystko...

    więcej
  • Flaczki po krakowsku

    Flaki oparzone przejrzeć, wymyć, pokrajać na części, zalać wodą, przykryć i do 4 godzin gotować. Potem je wybrać do zimnej wody, a gdy wystygną...

    więcej
  • Sałatka z kuskusem i oliwkami

    Kaszę zalać wodą 1 cm nad poziom kaszy, doprawić solą i odstawić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Oliwki odsączyć, pokroić w plasterki....

    więcej
  • Pizzerinki

    Z gotowego ciasta drożdżowego „wyciąć” już zaznaczone na nim krążki (6 sztuk) na pizzerinki. Sos doprawić solą i pieprzem, dodać do smaku...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY