Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Ciasto ziemniaczane

A+ A-
drukuj
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 250 g ricotty
  • 250 g ulubionego sera żółtego najlepiej ostrego i wyrazistego w smaku
  • 2 cebule
  • mąka
  • ½ szklanki mleka
  • oliwa
  • szczypta proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta tymianku
  • gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

Ziemniaki ugotować i dokładnie pognieść. Cebulę drobno posiekać i lekko podsmażyć na oliwie. Żółty ser zetrzeć na grubej tarce, ricottę rozdrobnić. Połączyć wszystkie składniki, dodając mąkę tylko do uzyskania gęstego, ale lejącego się ciasta. Foremkę wysmarować oliwą, posypać mąką, przełożyć ciasto. Piec 40 minut w temperaturze 200°C.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Rozmaryn
  • Cebula
  • Ser ricotta
  • Ser żółty tarty
  • Tymianek
  • Ziemniaki
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Jajka
  • Proszek do pieczenia
  • Mleko
  • Oliwa
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Trifle z kremem dyniowym

  • Pierś indycza z batatami

  • Pizzerinki

  • Ciasto drożdżowe

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Schab pieczony ze śliwkami i miodem

    Schab opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni roztopić masło, dodać olej i podsmażyć na nich schab z każdej strony. Po...

    więcej
  • Tiramisu

    Zamoczyć w kawie biszkopty z obu stron - nabiorą specyficznego smaku i aromatu, ale zbytnio nie rozmiękną. Nasiąknięte biszkopty ułożyć w osobnym...

    więcej
  • Szaszłyki z kurczaka i brzoskwiń

    Z musztardy, soku z cytryny, oliwy, wina, soli i pieprzu przygotować marynatę. Filet z kurczaka pokroić w dużą kostkę. Połączyć marynatę z mięsem...

    więcej
  • Szczupak pieczony w boczku

    Każdą ze sztuk ryby obmyć, wypatroszyć i natrzeć przyprawami. Następnie owinąć je szczelnie plastrami boczku. Piec przez około 45 minut w...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY