Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Ciasto herbaciane z rodzynkami

A+ A-
drukuj
  • ½ kg mąki pszennej
  • 160g masła
  • 200g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 3-4 torebki herbaty czarnej lub Earl Grey
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 200g rodzynek

Sposób przyrządzania:

Piekarnik nastawić na 180° C. Przygotować dwie foremki – keksówki, wysmarować je tłuszczem i posypać mąką. Rodzynki przepłukać i zalać wrzątkiem, wrzucić torebki herbaty, gotować razem przez ok. 3-5 minut. Rodzynki odsączyć i odmierzyć 2 szklanki przecedzonego naparu, schłodzić. W mikserze utrzeć masło z cukrem, dodając po kolei żółtka, mąkę, wymieszaną z sodą, proszkiem i solą. Na końcu wlać przestudzony napar herbaciany i wsypać rodzynki. Wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do dwóch „keksówek”, piec około 50minut. Po upieczeniu pozostawić upieczone ciasto jeszcze przez 5 minut w zamkniętym, wyłączonym piekarniku. Następnie wyjąć je z piekarnika, a gdy przestygnie - z foremek. Posypać cukrem pudrem. Można do bakalii dosypać suszoną żurawinę w proporcjach: 100g rodzynek – 100g żurawiny.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Rodzynki
  • Cukier
  • Cytryny
  • Soda
  • Sól
  • Jajka
  • Proszek do pieczenia
  • Mąka
  • Masło
  • Herbata

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Tarta porowa z boczkiem

  • Zupa z soczewicy

  • Karp pieczony

  • Serek z jabłkiem

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Zapiekana ricotta

    Rozgrzać piekarnik do 180 st. Foremkę do pieczenia (wielkości filiżanki) nasmarować masłem. W misce zmieszać ricottę, jajko, cukier i wanilię, po...

    więcej
  • Zupa chrzanowa

    Ziemniaki gotować w bulionie do miękkości, zmiksować, dodać chrzan i śmietanę. Podawać w podgrzanych talerzach ze świeżym pieczywem wiejskim....

    więcej
  • Filet zapiekany w serze i żurawinie

    Brokuły podgotować na parze przez 2 minuty. W międzyczasie wstawić do naczynia żaroodpornego filet, ananas, podgotowane brokuły i posypać startym...

    więcej
  • Truskawkowa słodycz

    Umyte, pozbawione szypułek truskawki zmiksować ze szklanką wody (pozostawić kilka całych). Dodać sok wyciśnięty z 3 cytryn i miód, resztę wody,...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY

  • Włoskie sery przysmak bogów

    Pizza neapolitana nie obyłaby...

    zobacz więcej