Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Tarta cytrynowa z mascarpone

A+ A-
drukuj
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • Masa cytrynowa:
  • 5 jajek
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 200 ml kremówki
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • skórka z 2 cytryn
  • 150 ml soku z cytryny
  • Krem z serka mascarpone:
  • 250 g serka mascarpone
  • 50g cukru pudru
  • 2 żółtka

Sposób przyrządzania:

Piekarnik nastawić na 200°C. Przygotować formę na tartę o średnicy około 22-24 cm, wysmarować tłuszczem. Z mąki, cukru, masła i żółtek zarobić kruche ciasto. Wsadzić do lodówki na pół godziny. Przygotować krem cytrynowy: utrzeć żółtka z cukrem, ubić pianę z białek, połączyć z pozostałymi składnikami kremu, wymieszać wszystko łyżką (masa będzie rzadka). Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim przygotowaną formę, zarówno spód jak i brzegi, wyciąć z papieru do pieczenia krąg nieco większy od formy na tartę, przykryć nim ciasto i wysypać groch lub drobną fasolę – ciasto podpiec w piekarniku około 15 minut, zdjąć papier wraz z „obciążeniem” i jeszcze dopiekać przez 5 minut. Następnie obniżyć temperaturę piekarnika do 180°C, na podpieczone ciasto wylać masę cytrynową i piec około 30-35 min. Przygotować krem z mascarpone: utrzeć żółtka z cukrem pudrem do białości, dodać serek mascarpone, wymieszać, odstawić do lodówki, aż do ostygnięcia tarty. Krem wyłożyć na tartę, całość chłodzić przez kilka godzin, najlepiej całą noc.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier trzciniowy
  • Cukier waniliowy
  • Cytryny
  • Mąka ziemniaczana
  • Słodka śmietana
  • Jajka
  • Cukier puder
  • Ser mascarpone
  • Mąka
  • Masło

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Babka wielkanocna dwukolorowa

  • Pasztet z tofu

  • Jajecznica na słodko

  • Parmigiana z białym serem robiola i miętowym pesto

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Rożki z szynki nadziewane serem mascarpone

    Mascarpone wymieszać z posiekaną cebulą oraz bazylią, przyprawić solą. Masę rozprowadzić na plastrach szynki i zwinąć je. Podawać ze świeżą...

    więcej
  • Gofry – przepis podstawowy

    Wszystkie składniki wymieszać i ubić mikserem. Piec w gofrownicy do zarumienienia. Gofry ozdobić ulubionymi dodatkami, np. bitą śmietaną, owocami...

    więcej
  • Kutia

    Oczyszczoną pszenicę moczyć w wodzie przez 10 godzin. Następnie zagotować i moczyć ponownie 10 godzin. Mak oczyścić, sparzyć i zmielić. Wymieszać...

    więcej
  • Polędwiczki cielęce w sosie żurawinowym

    Mięso umyć, pokroić w kawałki, przyprawić solą i pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i obsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek aż do...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY