Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Żurek

A+ A-
drukuj
  • ½ kg białej kiełbasy
  • ½ kg wędzonego boczku
  • liście laurowe
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu
  • 2 szczypty majeranku
  • szczypta soli
  • kubek kwaśnej śmietany
  • jajka ugotowane na twardo

Sposób przyrządzania:

Z 5 dniowym wyprzedzeniem przygotowywać zakwas: czosnek pokroić na kawałki, wrzucić do szczelnego naczynia, dodać pozostałe składniki, zalać wodą do samej góry, wymieszać, zamknąć, przykryć ściereczką i odstawić. W garnku zalać wodą kiełbasę, boczek, czosnek, kila listków laurowych i pieprz. Gotować około pół godziny. Wyciągnąć kiełbasę i mięso. Do garnka wlać zakwas i śmietanę, wymieszać. Doprawić solą i majerankiem. Dodać pokrojoną kiełbasę. Na talerzu dodać połówki jajek.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Boczek
  • Czosnek
  • Kiełbasa biała
  • Sól
  • Jajka
  • Kwaśna śmietana
  • Liście laurowe
  • Majeranek
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Tort kawowo-czekoladowy

  • Dżem pomidorowy z wanilią

  • Wątróbka z jabłkiem

  • Zupa szparagowa

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Makaron z pomidorami z pieca i oliwkami

    Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, przekroić na połówki. Ułożyć na półmisku do pieczenia, posmarowanym oliwą z oliwek. Delikatnie posolić...

    więcej
  • Tarta cebulowa

    Ze składników ciasta wyrobić gładką masą. Ułożyć w nasmarowanej masłem formie i dokładnie nakłuć dno widelcem. Piec do lekkiego zrumienienia w...

    więcej
  • Brushetta salsa

    Pieczywo pokroić w kromki, ułożyć na blasze do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek, piec w temperaturze około 200°C przez ok 3-5 minut. Papryki obmyć...

    więcej
  • Makaron tagliatelle w sosie pomidorowym

    Pierś z kurczaka obmyć, pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka, papryką mieloną (słodką i ostrą), solą i pieprzem, wymieszać i...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY