Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Sernik

A+ A-
drukuj
  • 100 g roztopionego masła
  • 200 g pokruszonych herbatników
  • 1 kg twarogu
  • 1/5 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok z ½ cytryny
  • 4 jajka

Sposób przyrządzania:

Dokładnie pokruszone herbatniki połączyć z roztopionym masłem. Tą masą dokładnie i ściśle wypełnić formę wyłożoną folią aluminiową. Wstawić na pół godziny do lodówki. Twaróg dokładnie zmielić, utrzeć z cukrem, przełożyć do miksera. Dodać mąkę, jajka, ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Wymieszać na gładką masę. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Na dolnej półce piekarnika ustawić pojemnik z wodą. Masą zalać schłodzony spód z herbatników. Piec sernik około godziny nie otwierając drzwiczek. Następnie stopniowo wystudzać w piekarniku.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ser twarogowy
  • Herbatniki
  • Masło

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Zupa z ciecierzycą

  • Salsa meksykańska

  • Małże św. Jakuba z patelni z czosnkiem

  • Lekka sałatka

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Mozzarella w karocy

    Krótko zamoczyć kromkę chleba w mleku, następnie nałożyć na nią plaster mozzarelli i anchois. Przytrzymując, dokładnie zamoczyć wszystko w...

    więcej
  • Łosoś z paprykami

    Do garnka wrzucić pokrojone w paski papryki. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut (aż papryka będzie miękka). Na rozgrzaną patelnię z oliwą włożyć...

    więcej
  • Karp pieczony

    Rybę oczyścić, umyć, odciąć płetwy i głowę, podzielić na dzwonka i przyprawić. Panierować w jajku i bułce tartej i rumienić na oliwie....

    więcej
  • Lodowe gofry z wiśniami

    Przepis na domowe lody śmietankowe: 2 jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać łyżkę cukru i zmiksować do uzyskania...

    więcej