Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Sernik

A+ A-
drukuj
  • 100 g roztopionego masła
  • 200 g pokruszonych herbatników
  • 1 kg twarogu
  • 1/5 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok z ½ cytryny
  • 4 jajka

Sposób przyrządzania:

Dokładnie pokruszone herbatniki połączyć z roztopionym masłem. Tą masą dokładnie i ściśle wypełnić formę wyłożoną folią aluminiową. Wstawić na pół godziny do lodówki. Twaróg dokładnie zmielić, utrzeć z cukrem, przełożyć do miksera. Dodać mąkę, jajka, ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Wymieszać na gładką masę. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Na dolnej półce piekarnika ustawić pojemnik z wodą. Masą zalać schłodzony spód z herbatników. Piec sernik około godziny nie otwierając drzwiczek. Następnie stopniowo wystudzać w piekarniku.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Masło
  • Ser twarogowy
  • Herbatniki

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Smoothie

  • Sałatka z awokado, szynką i jajkiem

  • Przekąska z jajecznicy

  • Łosoś z paprykami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Tarta porowa z boczkiem

    Wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę. Nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. Przygotować farsz: w...

    więcej
  • Jajko sadzone w papryce

    Na rozgrzanej patelni ułożyć i lekko podsmażyć z obydwu stron pokrojone plastry papryki (zamiast plastrów można użyć do smażenia foremki...

    więcej
  • Rozmarynowa roladka z polędwiczki wieprzowej

    Oczyścić polędwiczkę z błon i rozbić cienko na możliwie jak największego sznycla. Przygotować farsz: czosnek i cebulkę drobno posiekać, delikatnie...

    więcej
  • Miodowa sałatka z łososiem

    Groszek blanszujemy, migdały opiekamy na patelni. Gotujemy łososia w osolonej wodzie i dzielimy go na kawałki. Mieszamy musztardę z oliwą sokiem z...

    więcej