Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Sałatka z chorizo i mozzarellą

A+ A-
drukuj
  • 110g kiełbasy chorizo
  • 150g mozzarelli
  • garść świeżych liści bazylii
  • 12 oliwek czarnych i zielonych
  • 6-8 pomidorów suszonych z oliwy
  • świeża rukola
  • 2-3 łyżeczki oliwy extra vergine
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

Sposób przyrządzania:

Na talerzu wyłożyć plastry chorizo i połowę pokrojonej mozzarelli. Posypać świeżą bazylią, poszarpaną na kawałki. Po wierzchu rozsypać pokrojone oliwki i pokrojone na małe kawałki, suszone pomidory. Rukolę wyłożyć dookoła brzegów talerza, polać całość oliwą z dodatkiem octu balsamicznego, stanowiącego zalewę ze słoika z pomidorami, posypać pieprzem i solą, a po wierzchu - porozrzucać pozostałą połową mozzarelli. Sałatkę podawać z kawałkami bagietki, posmarowanej odrobiną oliwy.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bazylia
  • Chorizo
  • Oliwa extra virgin
  • Oliwki bez pestek
  • Pieprz mielony
  • Pomidory suszone
  • Rukola
  • Ser mozzarella
  • Sól
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Grillowana bruschetta

  • Szaszłyki z rostbefu z papryką pieczoną i cebulą

  • Karp nadziewany kapustą

  • Sorbet jabłkowy

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Lekka sałatka

    Pokrojone warzywa (ogórek i rzodkiewka - w plasterki, papryka - słupki, pomidorki - na pół) dodać do sałaty, wymieszać. Całość skropić olejem z...

    więcej
  • Roladki z szynki z melonem i kaparami

    Serek wymieszać z lekko posiekanymi kaparami, solą, pieprzem i oliwą. Na plasterkach szynki układać masę z serka i delikatnie zwijać w roladki. Melona...

    więcej
  • Spinakopita

    Szpinak rozmrozić, odcedzić wodę. Ser feta pokruszyć na drobne kawałki, jajka rozbełtać. Masło roztopić, koperek posiekać. Olej podgrzać w dużym...

    więcej
  • Gołąbki podhalańskie na kwaśnicy

    Kaszę ugotować na półtwardo w dużej ilości osolonej wody, dokładnie przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Drobno posiekaną cebulę zrumienić...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY