Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Roladki ze szpinakiem i wędzonym łososiem

A+ A-
drukuj
  • 250-300g świeżego szpinaku
  • 1 szklanka świeżej bazylii
  • 3 jajka
  • 1 łyżka koperku
  • 150 białego serka kremowego light
  • starta skórka i sok z 1,5 cytryny
  • 2-3 łyżki kaparów
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przyrządzania:

Nastawić piekarnik na 180°C. Przygotować płytką prostokątną formę do pieczenia. Świeży szpinak wrzucić do rondla, zalać odrobiną wody, gotować przez 2 minuty, następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Wysuszyć. Do miksera wrzucić szpinak, żółtka jajek, bazylię, sól i pieprz. Zmiksować na gładką masę. Ubić białka jaj na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą szpinakowo -bazyliową. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i równo rozsmarować na nim masę szpinakową. Piec około 15 minut. Przełożyć na drugi papier i pozostawić do ostygnięcia. Wymieszać serek, posiekany koperek ze skórką i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Roladę szpinakową umieścić na folii spożywczej. Posmarować serowym farszem, pozostawiając centymetrowe brzegi. Posypać kaparami, koperkiem wg uznania i świeżo zmielonym czarny pieprzem. Przykryć nadzienie plastrami łososia. Zwinąć roladę przy pomocy folii. Końce rolady mocno skręcić i zawinąć do środka. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej na noc. Podawać , pokrojoną w grube plastry.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bazylia
  • Cytryny
  • Szpinak
  • Kapary
  • Sól
  • Jajka
  • Koperek
  • Łosoś wędzony
  • Serek twarogowy
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Ryba po grecku

  • Pierogi z kapustą i grzybami

  • Kurczak z selerem naciowym

  • Kanapka mistrzów

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Pikantny kurczak z orzechami i chilli

    Pokroić cebulę – w plasterki, młode cebulki/szalotki i czosnek – w drobne kawałki, chilli – w paseczki. Również w niewielkie kawałki pokroić...

    więcej
  • Mini tarty z warzywami

    Z maki, masła, szczypty soli i wody zarobić ciasto. Podzielić na 4-5 porcji, każdą rozwałkować i włożyć do małych form na tarty o średnicy...

    więcej
  • Smoothie

    Wszystkie składniki, oprócz orzechów, należy włożyć do blendera i zmiksować na jednolitą masę (w zależności od oczekiwanej konsystencji). Smacznego!

    więcej
  • Karp pieczony

    Rybę oczyścić, umyć, odciąć płetwy i głowę, podzielić na dzwonka i przyprawić. Panierować w jajku i bułce tartej i rumienić na oliwie....

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY