Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Czekoladowy suflet

A+ A-
drukuj
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 100g czekolady gorzkiej, pokrojonej na małe kawałki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki likieru lub nalewki pomarańczowej
  • 3 białka
  • sok z ½ cytryny
  • cukier puder lub bita śmietana do dekoracji

Sposób przyrządzania:

Nastawić piekarnik na 200 °C. 6 foremek do sufletów wysmarować masłem, oprószyć około 2 łyżkami cukru. Schłodzić foremki w lodówce. Stopić czekoladę w kąpieli wodnej (miska z pokruszoną czekoladą wstawiona do drugiej z wodą). Miskę ze stopioną czekoladą odsunąć na bok i kiedy lekko przestygnie wymieszać z żółtkami i likierem. W drugiej misce ubić wszystkie białka, powoli dodając sok z cytryny i pozostały cukier. Następnie dodawać je porcjami do stopionej czekolady, delikatnie mieszając. Foremki do sufletów wyjąć z lodówki i napełniać przygotowanym kremem. Wstawić do pieca na 8-10 minut aż brzegi się zrumienią a środki będą lekko miękkie. Ostrożnie wyjąć z piekarnika, odczekać 2-3 minuty, odwrócić i ułożyć na talerzu. Posypać do dekoracji cukrem pudrem lub bitą śmietaną. Podawać natychmiast.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Cytryny
  • Czekolada
  • Bita śmietana
  • Nalewka pomarańczowa
  • Jajka
  • Masło

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Banica

  • Pieczony łosoś z papryką, cukinią i bakłażanem

  • Sernik na zimno z kwiatem bzu

  • Flaczki po krakowsku

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Sałatka z grillowanym kurczakiem

    Pokroić w kostkę filet z kurczaka, natrzeć oliwą i wrzucić na ruszt. Piec z każdej strony 1-2 minuty. Następnie pokroić pomidora, ser feta, dodać...

    więcej
  • Kurczak po tajsku

    Ryż gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W woku rozgrzać łyżkę oleju, dodać drobno posiekany czosnek i imbir, chwilę podsmażać, dodać...

    więcej
  • Grillowany bakłażan z mozzarellą

    Bakłażana pokroić w plastry i posolić, a jak puści sok – opłukać. Następnie grillować, rozłożyć na talerze. Mozzarellę i pomidora pokroić...

    więcej
  • Stek z kolorowym pieprzem

    Pieprz utrzyj w moździerzu na grubo, natrzyj steki z obu stron i odstaw na pół godziny w temperaturze pokojowej. Przed grillowaniem natrzyj steki oliwą z...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY