
Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Nastawić piekarnik na 200 °C. 6 foremek do sufletów wysmarować masłem, oprószyć około 2 łyżkami cukru. Schłodzić foremki w lodówce.
Stopić czekoladę w kąpieli wodnej (miska z pokruszoną czekoladą wstawiona do drugiej z wodą). Miskę ze stopioną czekoladą odsunąć na bok i kiedy lekko przestygnie wymieszać z żółtkami i likierem. W drugiej misce ubić wszystkie białka, powoli dodając sok z cytryny i pozostały cukier. Następnie dodawać je porcjami do stopionej czekolady, delikatnie mieszając. Foremki do sufletów wyjąć z lodówki i napełniać przygotowanym kremem. Wstawić do pieca na 8-10 minut aż brzegi się zrumienią a środki będą lekko miękkie. Ostrożnie wyjąć z piekarnika, odczekać 2-3 minuty, odwrócić i ułożyć na talerzu. Posypać do dekoracji cukrem pudrem lub bitą śmietaną. Podawać natychmiast.
lub wyszukaj w przepisach
W rondlu podgrzać wodę z masłem, gdy sie rozpuści dodać mąkę, sól i cukier i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Do wystudzonej masy wbijać...
więcejPomidory obrać ze skórki, pokroić w kawałki i wrzucić do garnka. Wsypać część cukru, dodać sok z cytryny do smaku i dusić powoli około 1,5...
więcejNa oliwie podsmażyć na rumiano kiełbaski. Wstawić do nagrzanego piekarnika aby nie ostygły. Na tłuszczu ze smażenia zrumienić bekon. Dodać go do...
więcejFilet z kurczaka pokroić w paski, podsmażyć na oliwie. Bakłażana i cukinię pokroić w kostkę, dodać do kurczaka. Dusić aż warzywa będą miękkie....
więcej