Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Salmorejo z szynką hiszpańską

A+ A-
drukuj
  • 500 g pomidorów
  • 2 kromki białego pieczywa
  • 1- 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1- 2 łyżeczki winnego octu
  • parę listków świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • kilka plastrów hiszpańskiej szynki

Sposób przyrządzania:

Pieczywo pokruszyć na kawałki, zmiksować z czosnkiem i bazylią. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry oczyścić z pestek, wrzucić do miksera wraz z pieczywem i dalej miksować, dolewając powoli oliwę z octem aż do otrzymania gęstego i gładkiego musu. Doprawić solą i pieprzem w trakcie przecierania. Jeśli zupa jest za mało gęsta – dołożyć pieczywo, miksując jeszcze chwilę. Krem pomidorowy schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Podawać w miskach, udekorować pokrojoną szynką hiszpańską i ćwiartkami jajka na twardo.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bazylia
  • Czosnek
  • Szynka
  • Sól
  • Jajka
  • Bułka
  • Ocet winny
  • Oliwa
  • Pieprz mielony
  • Pomidory
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Joulutorttu

  • Deser zwycięzców

  • Ryba pieczona

  • Placki z cukinią (około 20 sztuk)

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Fritata z warzywami

    Roztopić na patelni masło, ubić dwa jajka i wylać do naczynia masę jajeczną, następnie dodać mieszankę warzyw. Po 3-4 minutach danie gotowe. Smacznego!

    więcej
  • Chutney z jabłek

    Posiekać imbir, cebule i czosnek. Obrane i pokrojone jabłka gotować w occie z cukrem, aż będą miękkie. Dodać imbir, cebule i czosnek oraz wszystkie...

    więcej
  • Tuńczyk z pomidorami, oliwkami i kiełkami

    Tuńczyka pozbawić oleju. Dodać pomidory suszone, wymieszać. Następnie wrzucić pokrojone na połówki oliwki, kiełki ciecierzycy i soczewicy (bądź...

    więcej
  • Turbot pieczony w soli

    Na wstępie należy oczyścić i wypatroszyć turbota, rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Do środka ryby włożyć gałązkę rozmarynu. Zasypać solą dno...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY