Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Smażone krewetki pachnące czosnkiem z chili

A+ A-
drukuj
  • 16 sztuk krewetek 16/20
  • kilka ząbków czosnku
  • papryczka chilli
  • 120 ml białego wina
  • 80 g masła
  • suszona natka pietruszki
  • szczypta imbiru
  • 1 małe mango
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • kilka pomidorków cherry
  • garść rukoli
  • 100g sera feta
  • oliwa
  • cytryna
  • pieprz
  • sól morska
  • papier do pieczenia

Sposób przyrządzania:

Krewetki obrać z pancerza i delikatnie naciąć wzdłuż górnego grzbietu, oczyścić z przewodu pokarmowego. Umyć i osuszyć. Przesmażyć na oliwie posiekane czosnek i chilli, dodać krewetki i podsmażyć krótko z każdej strony. Zalać białym winem, dodać kawałki pokrojonego mango oraz imbir, przyprawić, dodać natkę pietruszki. Zredukować i pod koniec zaciągnąć kawałkiem zimnego masła. Ryż ugotować na sypko, doprawić przyprawami i odrobiną masła. Pomidorki cherry delikatnie naciąć, posmarować oliwą, doprawić i zapiec w piecu na papierze do pieczenia. Listki rukoli wymieszać z kawałkami sera feta i oliwą, doprawić odrobiną soku z cytryny.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cytryny
  • Czosnek
  • Imbir
  • Krewetki
  • Masło
  • Natka pietruszki
  • Oliwa
  • Papryczki chilli
  • Pomidory koktajlowe
  • Rukola
  • Ryż
  • Ser feta
  • Wino białe
  • Sól
  • Mango
  • Papier do gotowania i smażenia

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Papryka faszerowana

  • Krem z młodej kalarepy

  • Chłodnik z kefirem

  • Grillowana pierś w ziołach

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Kurczak w warzywach

    Filet z kurczaka pokroić w paski, podsmażyć na oliwie. Bakłażana i cukinię pokroić w kostkę, dodać do kurczaka. Dusić aż warzywa będą miękkie....

    więcej
  • Makaron w wersji romantic

    Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odkroić końcówki szparagów, resztę pokroić w mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe umyć i...

    więcej
  • Krewetki z grilla w aromatycznym sosie

    Krewetki opłukać. Nadziać na szpadki, przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek i cytryną. Ułożyć na ruszcie i piec,...

    więcej
  • Naleśniki ze szparagami

    Z mąki, mleka, jajka, odrobiny soli i oleju wyrobić ciasto naleśnikowe, dokładnie wymieszać w misce i odstawić na 30 minut. Następnie usmażyć 4...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY