Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Puchar sułtański

A+ A-
drukuj
  • lody waniliowe
  • lody orzechowe
  • lody czekoladowe
  • orzechy laskowe/włoskie - uprażone na suchej patelni
  • rodzynki namoczone w rumie
  • bita śmietana
  • 6 łyżek cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki

Sposób przyrządzania:

Cukier wolno podgrzewać w suchym rondlu, jak się skarmelizuje dodać połowę śmietanki i podgrzewać, aż zgęstnieje. Sos czekoladowy: gorzką czekoladę i resztę śmietanki podgrzewać w rondelku, aż się rozpuści. W pucharkach nakładać: lody, bakalie, sosy i bitą śmietanę.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Rodzynki
  • Cukier
  • Czekolada
  • Lody
  • Bita śmietana
  • Wino ryżowe
  • Słodka śmietana
  • Orzechy włoskie

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Makaron ze szpinakiem i fetą

  • Naleśniki śmietankowe – przepis podstawowy

  • Potrawka z kaszą jaglaną

  • Cevapčići

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Wątróbka z jabłkiem

    Wątróbkę dokładnie oczyścić z błon. Obtoczyć w mące i zrumienić na patelni, dodać grubo pokrojoną cebulę, następnie jabłka pokrojone w...

    więcej
  • Cielęcina duszona w sosie śmietanowym

    Mięso obmyć, pokroić w plastry, obtoczyć w mące, zrumienić na rozgrzanym maśle, a następnie dusić pod przykryciem przez około 10-15 minut, dodając...

    więcej
  • Fritata z łososiem i szpinakiem

    Rozgrzać na patelni oliwę, ubić trzy jajka i wylać do naczynia masę jajeczną, następnie dodać kawałki łososia. Szpinak podsmażyć z szalotką i...

    więcej
  • Świąteczny barszcz

    Obrać włoszczyznę i gotować z grzybami, czosnkiem i przyprawami. Gdy warzywa zaczną mięknąć dodać obrane i pokrojone buraki i gotować do...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY