
Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Z przesianej mąki, oliwy i ciepłej wody wyrobić elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez około jedną godzinę. Przygotować farsz: w misce wymieszać rozkruszone sery, dodać jajko, drobno pokrojone oliwki, utarty czosnek, doprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Schłodzone ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować na grubość 2 mm i wycinać krążki o średnicy 3-4cm. Na każdy krążek kłaść przygotowane nadzienie i ulepić pierożki. Pierogi wyłożyć na blasze posmarowanej tłuszczem lub wyścielonej papierem do pieczenia. Każdy posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w piekarniku w temperaturze 200˚C około 20 minut.
lub wyszukaj w przepisach
Do miski wlać oliwę i sok z cytryny. Dodać odrobinę soli z Himalajów i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Wymieszać stalową rózgą. Wsypać obrany...
więcejCzekoladę stopić w kąpieli wodnej, wcześniej odłożyć 4 kostki. Dodać cukier i wymieszać. Kiedy czekolada trochę ostygnie, dodać żółtka i ubite...
więcejZ wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piec przez około 10 minut w średnio nagrzanym piekarniku do...
więcejW rondlu podgrzać mleko z herbatą, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie zostawić na chwilę aby herbata się zaparzyła i oddała smak, po tym...
więcej