Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Kruche ciasteczka – przepis podstawowy

A+ A-
drukuj
  • ½ kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 25 dag masła
  • cukier waniliowy do smaku

Sposób przyrządzania:

Sypkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy żółtka i margarynę i dokładnie ugniatamy. Ciasto podzielić na części, rozwałkować podsypując odrobiną mąki i wycinać szklanką lub specjalnymi foremkami. Ciasteczka ozdobić ulubionymi dodatkami, np. kolorowymi groszkami, posypką czekoladową lub orzechami. Ułożyć na delikatnie wysmarowanej tłuszczem blaszcze i piec do zrumienienia w temperaturze 200˚C.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Cukier waniliowy
  • Jajka
  • Proszek do pieczenia
  • Mąka
  • Masło

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Kaczka pieczona

  • Burger śródziemnomorski z Caponatą

  • Stek cielęcy w sosie borowikowym

  • Sałatka z gorgonzolą, orzechami i gruszką

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Risotto z kurczakiem curry

    Filet z kurczaka oczyścić, osuszyć, pokroić i podsmażyć na patelni z przyprawą curry, dodać cukinię. Całość dusić pod przykryciem około 10 min....

    więcej
  • Indyk z leczo i ryżem

    Filet z indyka pokroić w małe kostki, podsmażyć na oliwie. Cebulę posiekać, lekko podsmażyć w garnku po czym dodać do niej pokrojone w kostkę...

    więcej
  • Frytki ze słodkich ziemniaków

    Rozgrzać piekarnik do 220 ° C. Obrać słodkie ziemniaki, odciąć końce, pokroić w ćwiartki. Włożyć ziemniaki do dużej miski, dodać olej,...

    więcej
  • Pasta z bobu

    Bób ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Dodać natkę pietruszki, sok z cytryny, oliwę i papryczkę. Używając blendera zmiksować na jednolitą...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY