Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Tournedos Rossini

A+ A-
drukuj
  • 25g masła
  • 50dag polędwicy wołowej
  • 2 plastry foie gras z gęsi
  • chleb tostowy
  • 2 łyżki madery
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • trufla

Sposób przyrządzania:

Z kromek chleba tostowego wyciąć okrągłe placki, podsmażyć na maśle do uzyskania złocistego koloru. Truflę obrać, pokroić na cienkie płatki. Wołowinę obmyć, osuszyć, zbić, pokroić i uformować w okrągłe befsztyki, obsmażyć na rozgrzanym maśle z oliwą (po 2-3 minuty z każdej strony). Następnie obsmażyć oprószone płatkami trufli plastry foie gras. Na talerzu ułożyć kolejno: okrągłą grzankę z chleba tostowego, befsztyk z wołowiny, plasterek foie gras. Do pozostałego na patelni tłuszczu dolać madery, podgrzać, a na koniec pokropić powstałym sosem danie. Najlepiej podawać z pieczonymi ziemniaczkami i szparagami.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Chleb tostowy
  • Trufla biała
  • Foie gras
  • Masło
  • Oliwa
  • Polędwica wołowa

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Makaron fusilli z pomidorami, serem Ricotta i szparagami

  • Kurczak w warzywach

  • Rozgrywające ziemniaczki

  • Polędwiczki cielęce w sosie żurawinowym

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Zupa grzybowa

    Grzyby moczyć w wodzie, aż zmiękną. Włoszczyznę oczyścić, pokroić i gotować w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Pokrojoną cebulę...

    więcej
  • Fusilli z mięsem i warzywami

    Aby móc delektować się fusilli z mięsem i warzywami na wstępie należy umyć i pokroić łopatkę w gulaszową kostkę. Następnie mięso oprószyć...

    więcej
  • Powidło śliwkowe z czekoladą

    Wydrylowane śliwki wrzucić do garnka i powoli gotować, przez około 2 godziny, wystudzić. Następnego dnia gotować również przez kolejne 2-3 godziny,...

    więcej
  • Fondue serowe

    Kociołek do fondue natrzeć czosnkiem, wlać wino i sok z cytryny. Do dobrze nagrzanego wina wsypywać starty na grubej tarce lub pokrojony w drobną...

    więcej