Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Z mąki, mleka, jajka, odrobiny soli i oleju wyrobić ciasto naleśnikowe, dokładnie wymieszać w misce i odstawić na 30 minut. Następnie usmażyć 4 naleśniki na niewielkiej ilości oleju, posypując pokrojoną szynką. Odłożyć w ciepłe miejsce. Przygotować sos: w rondelku rozpuścić masło i łyżkę mąki, podsmażyć i powoli dodawać zimne mleko, cały czas energicznie mieszając aż powstanie gładki sos, zagotować. Ser pleśniowy pokruszyć, comte zetrzeć na tarce. Sery dodać do sosu i roztopić. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szparagi umyć, obrać, odkroić zdrewniałe końce. Pędy gotować 12-15 minut w osolonej wodzie. Pokroić w niewielkie kawałki. Dodać do sosu. Kilka czubków szparagów pozostawić do dekoracji. Każdy naleśnik smarować sosem, zwinąć w rulon lub złożyć w kopertę. Jeszcze raz polać sosem po wierzchu, udekorować szparagami. Podawać natychmiast. Naleśniki można krótko zapiec w piekarniku –będą bardziej chrupiące.
lub wyszukaj w przepisach
Kapusty posiekać, zasypać odrobiną soli i ugnieść dłońby aby warzywa zmiękły i puściły wodę. Dodać posiekaną cebulkę, szczypiorek i natkę....
więcejRozgrzać piekarnik do 220 ° C. Obrać słodkie ziemniaki, odciąć końce, pokroić w ćwiartki. Włożyć ziemniaki do dużej miski, dodać olej,...
więcejKaszę ugotować na sypko. Odstawić pod przykryciem, aby nie ostygła. Oczyszczoną marchewkę pokroić za pomocą obieraczki na cienkie paseczki. Kaszę...
więcejBiałka ubić ze szczyptą soli. W drugiej misce ubić żółtka z cukrem na jasnożółta masę, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Do masy z żółtkami...
więcej