Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Fondue serowe

A+ A-
drukuj
  • 600-700g mieszanki serów, najlepiej lekko przesuszonych (m.in. Gruyer, Emmentaler, Comte)
  • 300-400 ml białego wina
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta mielonego pieprzu
  • 100ml wódki czereśniówki lub wiśniówki – nie koniecznie
  • 2-3 bagietki

Sposób przyrządzania:

Kociołek do fondue natrzeć czosnkiem, wlać wino i sok z cytryny. Do dobrze nagrzanego wina wsypywać starty na grubej tarce lub pokrojony w drobną kostkę ser, ale po trochu, ciągle mieszając. Należy uważać aby ser rozpuszczał się w winie „na bieżąco”, i aby masa się nie rozwarstwiła i nie zrobiły się w niej grudki. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wina i dolewać do fondue gdy już cały ser jest rozpuszczony, a potrawa jest za rzadka. Jeśli jest gęsta – można zrezygnować z tego dodatku. Doprawić pieprzem i na końcu wlać wódkę. Gdy masa zgęstnieje, kociołek ustawić na podgrzewaczu. Kawałki białego pieczywa nabić na specjalne widelce i maczać w masie serowej.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bagietka
  • Ser comte
  • Ser emmental
  • Cytryny
  • Wino białe
  • Mąka ziemniaczana
  • Czereśniówka
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Ciasto drożdżowe

  • Biszkopcik z wiśniami

  • Pasztet

  • Krem z młodej kalarepy

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Tuńczyk w sałatce na ciepło

    Do szklanej miseczki wrzucić czarne oliwki, pomidory suszone, starty parmezan i cebulę pokrojoną w plasterki, całość skropić oliwą i dodać białego...

    więcej
  • Tarta cytrynowa z mascarpone

    Piekarnik nastawić na 200°C. Przygotować formę na tartę o średnicy około 22-24 cm, wysmarować tłuszczem. Z mąki, cukru, masła i żółtek zarobić...

    więcej
  • Roladki z szynki z orzeszkami Pini

    Orzeszki uprażyć na suchej, gorącej patelni. Na środku plasterka szynki ułożyć garść umytej rukoli, i łyżkę orzeszków, skropić lekko oliwą,...

    więcej
  • Pikantny kurczak z orzechami i chilli

    Pokroić cebulę – w plasterki, młode cebulki/szalotki i czosnek – w drobne kawałki, chilli – w paseczki. Również w niewielkie kawałki pokroić...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY