Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Żurek wielkanocny w chlebkach

A+ A-
drukuj
  • ½ l kiszonego żuru
  • ½ kg kiełbasy wiejskiej
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 25 dag wędzonej szynki wieprzowej
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 22%
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • białe kiełbaski po 1 na osobę
  • jajka na twardo po 1 na osobę
  • 10 dag słoniny

Sposób przyrządzania:

Wędlinę drobno pokrojoną wraz z warzywami zalać wodą i gotować około pół godziny do miękkości warzyw. Dodać żur i zagotować, doprawić śmietaną, pieprzem i solą, dodać natkę pietruszki. Podawać w wydrążonych i podgrzanych chlebkach z jajkiem na twardo i ugotowanymi białymi kiełbaskami.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Boczek
  • Seler
  • Cebula
  • Szynka
  • Żur
  • Kiełbasa
  • Kiełbasa biała
  • Jajka
  • Kwaśna śmietana
  • Pietruszka
  • Słonina
  • Natka pietruszki
  • Marchew

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Smażone krewetki pachnące czosnkiem z chili

  • Pierożki na kremowym szpinaku

  • Sałatka brokułowa

  • Musaka

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • English Breakfast

    Na oliwie podsmażyć na rumiano kiełbaski. Wstawić do nagrzanego piekarnika aby nie ostygły. Na tłuszczu ze smażenia zrumienić bekon. Dodać go do...

    więcej
  • Zupa z gęsi na winie

    Piersi obmyć, gotować w głębokim naczyniu w 1,5l wody, zbierając szumowiny. W międzyczasie doprawić wywar przyprawami, dodać pokrojone w większą...

    więcej
  • Sałatka z kiełkami

    Sałaty ułożyć na talerzu, z pieczywa usmażyć tosty na maśle, kalafior podzielić na różyczki i zblanszować go 5 minut we wrzącej wodzie,...

    więcej
  • Wiedeński strudel jabłkowy

    Mąkę, sól, olej i ciepłą wodę wymieszać, a następnie wyrobić ciasto i odstawić na pół godziny pod przykryciem. Po upłynięciu wskazanego czasu...

    więcej