Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Żurek wielkanocny w chlebkach

A+ A-
drukuj
  • ½ l kiszonego żuru
  • ½ kg kiełbasy wiejskiej
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 25 dag wędzonej szynki wieprzowej
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 22%
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • białe kiełbaski po 1 na osobę
  • jajka na twardo po 1 na osobę
  • 10 dag słoniny

Sposób przyrządzania:

Wędlinę drobno pokrojoną wraz z warzywami zalać wodą i gotować około pół godziny do miękkości warzyw. Dodać żur i zagotować, doprawić śmietaną, pieprzem i solą, dodać natkę pietruszki. Podawać w wydrążonych i podgrzanych chlebkach z jajkiem na twardo i ugotowanymi białymi kiełbaskami.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Boczek
  • Seler
  • Cebula
  • Szynka
  • Żur
  • Kiełbasa
  • Kiełbasa biała
  • Jajka
  • Kwaśna śmietana
  • Pietruszka
  • Słonina
  • Natka pietruszki
  • Marchew

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Woda z cytryną, pomarańczą i miętą

  • Pierś indyka duszona w białym winie i śmietanie

  • Gnocchi

  • Krem cebulowy

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Kiełbasa z soczewicą po francusku

    Na rozgrzanej oliwą patelni podsmażyć cebulę do uzyskania efektu zrumienienia, dodać marchewkę pokrojoną w kostkę. Po ok 4 minutach dodać sprasowany...

    więcej
  • Calzone z serem i brokułami

    Ciasto na na pizzę podzielić na porcje i rozwałkować na koła o średnicy około 22-25 cm. W misce wymieszać sery zostawiając połowę parmezanu,...

    więcej
  • Pomidory faszerowane serem feta

    Z pomidorów wydrążyć miąższ, pokroić w kostkę. Ser feta rozdrobnić i wymieszać z jogurtem. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z...

    więcej
  • Gazpacho

    Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Ogórka, paprykę (bez pestek), czosnek i cebulę obrać, pokroić na kawałki i zmiksować, dodając ocet winny,...

    więcej