Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Żurek wielkanocny w chlebkach

A+ A-
drukuj
  • ½ l kiszonego żuru
  • ½ kg kiełbasy wiejskiej
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 25 dag wędzonej szynki wieprzowej
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 22%
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • białe kiełbaski po 1 na osobę
  • jajka na twardo po 1 na osobę
  • 10 dag słoniny

Sposób przyrządzania:

Wędlinę drobno pokrojoną wraz z warzywami zalać wodą i gotować około pół godziny do miękkości warzyw. Dodać żur i zagotować, doprawić śmietaną, pieprzem i solą, dodać natkę pietruszki. Podawać w wydrążonych i podgrzanych chlebkach z jajkiem na twardo i ugotowanymi białymi kiełbaskami.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Boczek
  • Seler
  • Cebula
  • Szynka
  • Żur
  • Kiełbasa
  • Kiełbasa biała
  • Jajka
  • Kwaśna śmietana
  • Pietruszka
  • Słonina
  • Natka pietruszki
  • Marchew

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Jajko sadzone w papryce

  • Brushetta salsa

  • Ziemniaki w sosie beszamelowym

  • Lodowe gofry z wiśniami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Risotto z karczochami

    Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie w głębokiej patelni, następnie dodać osuszone z zalewy plastry karczochów. Po upłynięciu ok...

    więcej
  • Krewetki z grilla w aromatycznym sosie

    Krewetki opłukać. Nadziać na szpadki, przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek i cytryną. Ułożyć na ruszcie i piec,...

    więcej
  • Dorsz ze szparagami (porcja dla 2 osób)

    Szparagi opłukać, przyciąć końcówki, ugotować w osolonej wodzie. Na patelni stopić masło, podsmażyć cebulkę z czosnkiem. Dodać sól i mielony...

    więcej
  • Madrycki dressing

    Składniki dobrze wymieszać w shakerze. Podawać z awokado, ogórkiem, pomidorami, mango, jabłkami, papają.

    więcej