Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Krewetki marynowane w zielonej herbacie

A+ A-
drukuj
  • 16 krewetek
  • duża szczypta tartej skórki z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 80 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżeczka papryki w płatkach
  • 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • 2 łyżeczki zielonej herbaty

Sposób przyrządzania:

Zaparzyć herbatę w 100 ml gorącej wody. Do zimnego naparu dodać czosnek, skórkę cytrynową i paprykę. Krewetki marynować od 1/2 do 2 godzin. Osuszyć i smażyć na grillowej patelni. W osobnym rondelku z połowy marynaty, wina i śmietany przygotować sos i gotować do zgęstnienia. Podawać z ryżem.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cytryny
  • Czosnek
  • Wino białe
  • Groszek
  • Herbata zielona
  • Sól
  • Słodka śmietana
  • Krewetki
  • Papryka
  • Pieprz biały

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Ciasto jogurtowe

  • Krewetki bramkarza

  • Gofry – przepis podstawowy

  • Pieczeń cielęca z indykiem i marchewką

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Pasztet

    Mięso, boczek i słoninę drobno pokroić, podsmażyć i przełożyć do dużego garnka. Zalać wszystko wodą, dodać sól, pieprz, kilka listków...

    więcej
  • Sałatka z ricottą i gruszką

    Sałatę lodową rozdrobnić, wymieszać z roszponką. Dodać pokrojone w kostkę pomidora oraz gruszkę. Wymieszać z ricottą. Posypać prażonymi pestkami...

    więcej
  • Dżem pomidorowy z wanilią

    Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kawałki i wrzucić do garnka. Wsypać część cukru, dodać sok z cytryny do smaku i dusić powoli około 1,5...

    więcej
  • Lodowe gofry z wiśniami

    Przepis na domowe lody śmietankowe: 2 jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać łyżkę cukru i zmiksować do uzyskania...

    więcej