Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Naleśniki pomarańczowe

A+ A-
drukuj
  • 2 szklanki mąki
  • 2 - 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 6 - 8 pomarańczy
  • 1/2 szklanki syropu pomarańczowego
  • kieliszek likieru lub nalewki pomarańczowej
  • 10 dag masła

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki na ciasto (mąka, mleko, jajka, olej, sól) wymieszać w misce lub zmiksować, odstawić na 2 godziny. Pomarańcze obrać, oczyścić miąższ, włożyć do rondla z rozgrzanym masłem, smażyć około 5 minut. Dodać syrop pomarańczowy, resztę soku z pomarańczy i jeszcze chwilę dusić. Kawałki owoców przełożyć łyżką cedzakową do głębokiego talerza. Nadziać nimi naleśniki, złożyć je w trójkąty, włożyć ponownie do gorącego sosu w rondlu i lekko razem podgrzewać kilka minut. Ostrożnie przełożyć na talerze i polać gorącym sosem wymieszanym z likierem. Udekorować paskami kandyzowanej skórki pomarańczowej.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Syrop pomarańczowy
  • Nalewka pomarańczowa
  • Sól
  • Jajka
  • Olej
  • Mleko
  • Mąka
  • Makaron spaghetti
  • Masło
  • Pomarańcz
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Kurczak z chilli z makaronem ryżowym

  • Sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych

  • Halaszle - zupa rybna po węgiersku

  • Makaron w wersji romantic

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Krapfen - pączki austriackie

    Drożdże zalać mlekiem (100ml), wymieszać, doprawić solą i odstawić na godzinę. Masło utrzeć, dodając stopniowo cukier i żółtka. Mąkę...

    więcej
  • Roladki z szynką wędzoną i szałwią

    Nagrzać piekarnik do 200°C. Pociąć ser Beemster Royaal na 10 kostek równej wielkości, a następnie umieścić każdą kostkę na liściu szałwii i...

    więcej
  • Buraczki na zimę

    Buraki opłukać, posegregować w dwóch grupach wielkościowych: w jednym garnku ugotować małe buraczki, w drugim – większe (te drugie muszą gotować...

    więcej
  • Panini z pieczoną papryką i cukinią

    Do oliwy z oliwek dodać zioła i czosnek, całość zamieszać. Pociąć paprykę na 8 szerokich pasków, a cukinię wzdłuż, na długie plastry. Omaścić...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY