Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Focaccia z rozmarynem i suszonymi pomidorami

  • Drożdże suszone - 1,5 łyżeczki
  • Letnia woda - 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna - 300 g
  • Oliwa z oliwek - 150 ml
  • Czarne oliwki bez pestek - 100 ml
  • Suszone pomidory w oliwie - 100 ml
  • Świeży rozmaryn - listki z 1/2 sadzonki
  • Sól gruboziarnista - 1 łyżka
  • Szczypta soli

Sposób przyrządzania:

Suszone drożdże wymieszaj z mąką, dodaj wodę, oliwę, szczyptę soli, zagnieć zwarte ciasto i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pokrój oliwki, suszone pomidory, ciasto rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Następnie posmaruj wierzch ciasta odrobiną oliwy, ułóż oliwki, pomidory oraz rozmaryn. Włóż do pieca nagrzanego do temp. 210 st. C. na 15 minut.

więcej o przepisie zobacz wszystkie przepisy

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Cytrusowe orzeźwienie II

  • Kacze udko pieczone

  • Pesto bazyliowo melisowe

  • Kaszotto z mieloną wołowiną

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Lodowy sandwich

    Lody śmietankowe: Jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać cukier i zmiksować do uzyskania puszystej masy. Śmietankę i...

    więcej
  • Arancini sycylijskie

    Ostudzić risotto. W misce przy pomocy widelca wymieszać pokruszoną gorgonzolę i startą mozzarellę z masy serowej formować kulki wielkości oliwki i...

    więcej
  • Sałatka Cezar z grzankami

    Typ potrawy: starter, lunch Czas przygotowania: 25 minut Ilość porcji: 4. Podgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Zetrzeć ser Beemster Medium....

    więcej
  • Chłodnik z moreli

    Morele sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na kawałki (2-3 dojrzałe sztuki zostawić do dekoracji). Do głębokiej miski wrzucić owoce, wlać zimne...

    więcej