Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Salsa meksykańska

  • 2 papryki czerwone
  • 3 papryczki chili
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 pomidor
  • 1 puszka pomidorów krojonych (bez skórki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • przyprawy: papryka mielona ostra i słodka, pieprz, sól, oregano

Sposób przyrządzania:

Warzywa obmyć, z papryk usunąć gniazda, pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i smażyć na patelni razem z drobno pokrojonymi papryczkami chili. Dodać pomidory z puszki oraz pokrojonego w małe kawałki pomidora. Podsmażoną całość dokładnie wymieszać i zmiksować. Papryki pokroić na małe kawałeczki, podsmażyć na oliwie razem ze zmiksowanym sosem. Dodać ketchup, ocet winny, doprawić, gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Powstały sos odstawić do wystygnięcia. Podawać np. jako dip do nachosów.

więcej o przepisie zobacz wszystkie przepisy

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Sałatka z gorgonzolą, orzechami i gruszką

  • Łosoś w czerwonym curry

  • Krem z młodej kalarepy

  • Grillowany łosoś z warzywami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Ryba w galarecie

    Rybę oczyścić, odciąć głowę, płetwy i ogon, resztę pokroić na dzwonka i skropić sokiem z cytryny. Włoszczyznę obrać, opłukać i zalać 1,5 l...

    więcej
  • Sałatka z wędzonym łososiem i awokado

    Oddzielić awokado od pestki i pokroić w kostkę, dodać świeżą roszponkę i łososia wędzonego pokrojonego w paski. Całość skropić oliwą lub octem...

    więcej
  • Krewetki w cieście filo

    Świeże krewetki należy oczyścić z pancerzy i ogonków. Jeśli mrożone – wrzucić na wrzącą wodę i gotować ok. 2-3 minuty, odcedzić. Tak...

    więcej
  • Makaron bezglutenowy z kurczakiem i gorgonzolą

    Aby mięso było bardziej soczyste i miało bardziej wyrazisty smak najlepiej uprzednio pokroić je w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, zalać oliwą z...

    więcej