Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Cheese focaccia

A+ A-
drukuj
  • 500 g flour
  • 7 tbsp olive oil and some olive oil for greasing the mould
  • 14 g fresh yeast
  • 14 g salt
  • 250-300 ml warm water
  • 200 g semi-hard cheese
  • toppings: herbs – rosemary, oregano, sundried tomatoes, olives, pesto

Sposób przyrządzania:

Sift the flour, add 5 tablespoons of olive oil, yeast dissolved in warm water with honey and salt. Knead the dough, cover with cloth and leave to rise. Divide the dough in two parts and roll out into two circles – one smaller than the other. Grease a flat baking tray with olive oil and line with the bigger circle of dough. Slice the cheese thinly and spread over the dough. Blanket with the second circle of dough and pinch the edges together with your fingers. Set aside for 1 hour to allow the dough to rise. Spread the remaining 2 tablespoons of olive oil over the focaccia, sprinkle with herbs or salt flakes. Put into the oven pre-heated to 200°C. Bake for approx. 30-35 minutes. Serve warm.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Olive oil
  • Olives
  • Oregano
  • Pesto
  • Salt
  • Rosemary
  • Semi - hard cheese
  • Water
  • Yeast
  • Dried tomatoes
  • Flour
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Łosoś w czerwonym curry

  • Deser po brytyjsku: bzowy Eton Mess

  • Tournedos Rossini

  • Kaczka pieczona

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Grillowany śledź w szpinakowo-pomidorowym sosie

    Ziemniaczki pokroić w cząstki, obtoczyć w oleju z pestek winogron i suszonym tymianku, doprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku ok. 40 min aż do...

    więcej
  • Ciasto dyniowe

    Ciasto: mąkę, mleko, jajka, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia wymieszać, całość ugnieść i pozostawić na około 25 minut w lodówce. Mus:...

    więcej
  • Kwaśnica na wędzonych żeberkach

    Żeberka pokroić na kawałki, włożyć do garnka, dodać lekko przesiekaną kapustę, pokrojone w kostkę jarzyny, liście laurowe i ziele angielskie,...

    więcej
  • Ciasto czekoladowe z malinami

    Nastawić piekarnik na 180°C i przygotować tortownicę o średnicy 22-24 cm. Polewa: Czekoladę, dżem i śmietanę podgrzać w małym garnku na średnim...

    więcej