Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Cheese focaccia

A+ A-
drukuj
  • 500 g flour
  • 7 tbsp olive oil and some olive oil for greasing the mould
  • 14 g fresh yeast
  • 14 g salt
  • 250-300 ml warm water
  • 200 g semi-hard cheese
  • toppings: herbs – rosemary, oregano, sundried tomatoes, olives, pesto

Sposób przyrządzania:

Sift the flour, add 5 tablespoons of olive oil, yeast dissolved in warm water with honey and salt. Knead the dough, cover with cloth and leave to rise. Divide the dough in two parts and roll out into two circles – one smaller than the other. Grease a flat baking tray with olive oil and line with the bigger circle of dough. Slice the cheese thinly and spread over the dough. Blanket with the second circle of dough and pinch the edges together with your fingers. Set aside for 1 hour to allow the dough to rise. Spread the remaining 2 tablespoons of olive oil over the focaccia, sprinkle with herbs or salt flakes. Put into the oven pre-heated to 200°C. Bake for approx. 30-35 minutes. Serve warm.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Olive oil
  • Olives
  • Oregano
  • Pesto
  • Salt
  • Rosemary
  • Semi - hard cheese
  • Water
  • Yeast
  • Dried tomatoes
  • Flour
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Sałatka z ricottą i gruszką

  • Dorsz na parze

  • Babka piaskowa

  • Karp nadziewany kapustą

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Faszerowana rolada

    Schab rozciąć tak, aby powstał jeden płaski płat. Czosnek zmiażdżyć. Mięso z jednej strony nasmarować oliwą, majerankiem, czosnkiem, solą i...

    więcej
  • Jajka faszerowane

    Jajka przeciąć na pół, wyjąć żółtka. Serek połączyć z drobno posiekanym lub zmielonym łososiem i z żółtkami, posiekanym koperkiem oraz sokiem...

    więcej
  • Polędwiczki cielęce w sosie gorgonzola

    Mięso umyć, pokroić w kawałki, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, ziołami prowansalskimi oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i...

    więcej
  • Pesto bazyliowo melisowe

    Sos pesto: czosnek obrać i pokroić w plasterki. Jogurt wymieszać z musztardą oraz oliwą i zmiksować blenderem lub utrzeć z pozostałymi składnikami...

    więcej