Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę. Nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. Przygotować farsz: w rondelku na odrobinie masła poddusić pokrojone w plastry pory. Boczek lekko podsmażyć na patelni. W misce wymieszać całe jajka ze śmietaną, mlekiem, gałką muszkatołową, doprawić solą i pieprzem, dodać starty ser. Ciasto wyciągnąć z lodówki, przykryć wyciętym w kształcie koła papierem do pieczenia, obciążyć surowym grochem lub fasolką i podpiec w piekarniku w temp. 200stopni Celsjusza przez około. 15 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, usunąć papier z grochem. Na podpieczone ciasto wyłożyć podduszone pory i podsmażony boczek, wylać przygotowany farsz. Można posypać po wierzchu startym żółtym serem. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni aż do lekkiego zrumienienia.
lub wyszukaj w przepisach

Przygotować i zamarynować mięso. W przypadku użycia udek, których mięso uważane jest przez niektórych za smaczniejsze, dobrze jest je poodkrawać od...
więcej
Żółtka ubijać z cukrem do uzyskania puszystej masy, dodać jogurt i dalej ubijać, dodać mąkę, skórkę i ziarenka wanilii. Dodać tłuszcz. Białka...
więcej
Na małym ogniu gotować ryż z liśćmi herbaty, aż woda wyparuje - najlepiej herbatę umieścić w "zaparzaczu" lub lnianej saszetce . Rozpuścić cukier...
więcej
Krótko zamoczyć kromkę chleba w mleku, następnie nałożyć na nią plaster mozzarelli i anchois. Przytrzymując, dokładnie zamoczyć wszystko w...
więcej