Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Włoskie risotto z warzywami (porcja dla 6 osób)

A+ A-
drukuj
  • 320 g ryżu
  • 1 l gorącego bulionu
  • 1 średnia posiekana cebula
  • 40 g masła
  • 1 kieliszek białego wina
  • świeżo starty parmezan
  • dodatki według uznania, np. pokrojona cukinia, papryka, szparagi, zielony groszek

Sposób przyrządzania:

W rondelku lekko zeszklić na maśle posiekaną cebulę. Dodać ryż. Wlać wino i mieszać aż wyparuje. Dodać gorący bulion. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15–20 minut, mieszając od czasu do czasu i do momentu aż ryż stanie się miękki, delikatny i kremowy. W trakcie gotowania dodać pokrojone warzywa. Na końcu posypać parmezanem. Przyprawić do smaku. Pozostawić pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ryż
  • Bulion
  • Cebula
  • Ser parmezan
  • Cukinia
  • Wino białe
  • Szparagi
  • Groszek
  • Masło
  • Papryka
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Szaszłyki z kurczaka i brzoskwiń

  • Lodowe gofry z wiśniami

  • Sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych

  • Muffiny z oliwkami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Granatowa Sangria

    Sok z granatu i sok jabłkowy wymieszać z syropem cukrowym. Pomarańczę i kiwi obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Obrane mango pokroić na...

    więcej
  • Schab z jabłkiem i żurawiną

    Schab rozkroić na płaski placek mięsa, na skrajnym długim brzegu ułożyć poćwiartowane jabłka i konfiturę. Zwinąć w rulon. Mięso z wierzchu...

    więcej
  • Ciasto czekoladowe z malinami

    Nastawić piekarnik na 180°C i przygotować tortownicę o średnicy 22-24 cm. Polewa: Czekoladę, dżem i śmietanę podgrzać w małym garnku na średnim...

    więcej
  • Ziemniaki w sosie beszamelowym

    Ugotować ziemniaki al dente. na głębokiej patelni lub w woku podgrzać sos beszamelowy na umiarkowanym ogniu. Szynkę gotowaną pokroić w drobne kostki i...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY