Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Focaccia z rozmarynem i suszonymi pomidorami

A+ A-
drukuj
  • Drożdże suszone - 1,5 łyżeczki
  • Letnia woda - 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna - 300 g
  • Oliwa z oliwek - 150 ml
  • Czarne oliwki bez pestek - 100 ml
  • Suszone pomidory w oliwie - 100 ml
  • Świeży rozmaryn - listki z 1/2 sadzonki
  • Sól gruboziarnista - 1 łyżka
  • Szczypta soli

Sposób przyrządzania:

Suszone drożdże wymieszaj z mąką, dodaj wodę, oliwę, szczyptę soli, zagnieć zwarte ciasto i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pokrój oliwki, suszone pomidory, ciasto rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Następnie posmaruj wierzch ciasta odrobiną oliwy, ułóż oliwki, pomidory oraz rozmaryn. Włóż do pieca nagrzanego do temp. 210 st. C. na 15 minut.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Rozmaryn
  • Drożdże
  • Woda
  • Sól
  • Mąka
  • Oliwa
  • Oliwki czarne
  • Pomidory suszone

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Muffiny z oliwkami

  • Jajecznica ze szczypiorkiem

  • Krem z pomidorów

  • Grillowany leszcz

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Jajecznica z kiełkami i sokiem z grejpfruta

    Roztopić masło na patelni, dodać posiekaną cebulę, kiełki oraz pędy fasoli. Następnie wbić jajko. Całość smażyć kilka minut. Podpieczone...

    więcej
  • Carpaccio wołowe

    Plastry polędwicy wołowej obłożyć folią spożywczą i rozklepać tłuczkiem, starając się, żeby były najcieńsze. Zdjąć górną warstwę folii i...

    więcej
  • Ryż z zieloną herbatą

    Na małym ogniu gotować ryż z liśćmi herbaty, aż woda wyparuje - najlepiej herbatę umieścić w "zaparzaczu" lub lnianej saszetce . Rozpuścić cukier...

    więcej
  • Mango sticky rice

    Ryż z cukrem gotować na małym ogniu w mleczku kokosowym do miękkości (powinien być kleisty), mango obrać i pokroić w cienkie plasterki. Podawać na...

    więcej