Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Chleb z zielonymi i czarnymi oliwkami

A+ A-
drukuj
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży (lub 1 i 1/2 łyżeczki suchych)
  • 200 ml ciepłej wody
  • 100 ml oliwy
  • 230 g zielonych i czarnych oliwek (mix)
  • 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich

Sposób przyrządzania:

Mąkę zmieszać z solą, wkruszyć/wsypać drożdże, wlać stopniowo wodę i oliwę, wyrabiając ręką/łyżką/hakiem miksera miękkie, elastyczne ciasto, na koniec dodać zioła i oliwki. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Podzielić na dwie porcje, każdą uformować w kulę lub owalny bochenek. Przykryć wilgotną ściereczką, ponownie odstawić na 30-40 minut złożeniem do dołu. Piekarnik nagrzać do 220 ºC, chleb spryskać wodą, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20-25 minut. Chleb będzie pachnący, lekko wilgotny z chrupiącą skórką, a dzięki oliwkom – długo utrzymujący świeżość.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Drożdże
  • Woda
  • Sól
  • Mąka
  • Oliwki czarne
  • Oliwki zielone
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Smażone krewetki pachnące czosnkiem z chili

  • Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami

  • Koktajl - Miętowy Czar

  • Sakiewki parmeńskie

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Ciasteczka zuziowe

    Ciasto wyrobić i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Potem rozwałkować ciasto na grubość około 3 milimetrów, wykrawać kółeczka...

    więcej
  • Musaka

    Mięso zmielić, wymieszać z jajem, oliwą i przyprawami. Warzywa pokroić w drobną kostkę, lub cienkie plastry wymieszać z mieloną wołowiną. Z masła...

    więcej
  • Rożki z szynki nadziewane serem mascarpone

    Mascarpone wymieszać z posiekaną cebulą oraz bazylią, przyprawić solą. Masę rozprowadzić na plastrach szynki i zwinąć je. Podawać ze świeżą...

    więcej
  • Mazurek kajmakowy

    Wszystkie składniki szybko połączyć. Uformowaną kulę owinąć folią i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Wyjąc z lodówki, rozwałkować i...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY