Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Żytnie razowe pieczywo na świeżym zakwasie

A+ A-
drukuj
  • Na zakwas:
  • 100 g maki Mąka Symbio żytnia na żurek
  • 100 g wody źródlanej
  • szklany lub gliniany pojemnik
  • Na chleb:
  • 400g zakwasu
  • 400g maki Mąka Symbio żytnia na żurek
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka stołowa soli

Sposób przyrządzania:

Z mąki i wody w proporcjach 1:1 przygotować zaczyn. 100g mąki wymieszać (drewnianą lub plastikową łyżką) z letnią wodą (100g), aby otrzymać konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawić w cieple miejsce. Optymalna temperatura do rozwoju zakwasu to miedzy 25° a 30° C. Co 12 godzin dokładnie wymieszać całość, tak, aby powstały pęcherzyki powietrza, następnie przykryć i odstawić. Każdego dnia dodawać kolejną porcję mąki i wody. Czynność powtarzać przez 5 dni. Świeżo wyhodowany zakwas użyć od razu do upieczenia pierwszego chleba, zostawiając małą ilość (50-100g) która będzie zaczątkiem do następnych wypieków. Do odmierzonego zakwasu dodać 400g mąki, a następnie stopniowo wodę o temperaturze pokojowej. Nie należy próbować formować bochenka, ciasto z mąki razowej ma rzadszą konsystencje i będzie się kleiło. Nie należy dosypywać mąki, bo zbyt ścisłe ciasto da po upieczeniu chleb zbity i kruszący się. Ciasto mieszać należy do połączenia wszystkich składników. Na końcu dodać należy sól, najlepiej rozpuszczoną w odrobinie wody. Jeszcze raz dokładnie wymieszać, przykryć miskę bawełnianą ściereczką i odstawić na ok. 40-50 minut aby ciasto odpoczęło. Formę chlebową lun keksówkę wysmarować dokładnie olejem i wysypać grubą mąką lub otrębami. Można wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, lekko ugnieść i wyrównać powierzchnię mokrą łyżką. Przykryć wilgotną ściereczką i dodatkowo owinąć folią, aby powierzchnia chleba nie wyschła. Odstawić do wyrośnięcia na około 5 godzin, w tym czasie ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie. Im niższa temperatura w pomieszczeniu, tym chleb rośnie wolniej. Nigdy nie wkładać do piekarnika chleba niewyrośniętego. Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 230°C, wnętrze tuż przed włożeniem chleba naparować, używając np. spryskiwacza do kwiatów. Para, spowoduje, że skórka chleba będzie chrupiąca. Włożyć szybko chleb. Po 15 minutach temperaturę obniżyć do ok. 200°C i piec do uzyskania brązowej skorki (30-40 minut). Chleb jest upieczony, kiedy wyjęty z formy i postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Jeśli nie jest dopieczony, można ponownie wstawić go do piekarnika na kilka minut bez formy, stawiając na samym ruszcie. Chleb po wyjęciu ostudzić na kratce. Kroić najlepiej dopiero następnego dnia.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Woda
  • Sól
  • Mąka

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Gazpacho – hiszpański chłodnik (porcja dla 3-4 osób)

  • Sałatka z serem Tomino i borówkami

  • Tournedos Rossini

  • Naleśniki w stylu orange

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Jajka sadzone w cieście francuskim

    Ciasto francuskie pokroić na 8 prostokątów. Płytkie foremki lub kokilki wyłożyć papierem do pieczenia. W każdej ułożyć ciasto, tak aby brzegi...

    więcej
  • Cebulowe krążki

    Cebulę pokroić w grube plastry i delikatnie oddzielić każdy krążek. Jajka dokładnie rozbić i doprawić. Krążki obtaczać kolejno w mące, jajku i...

    więcej
  • Sernik

    Dokładnie pokruszone herbatniki połączyć z roztopionym masłem. Tą masą dokładnie i ściśle wypełnić formę wyłożoną folią aluminiową....

    więcej
  • Futomaki – sushi

    Ryż przygotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Pokroić ogórka i tuńczyka w podłużne paski. Listek alg umieścić na środku maty...

    więcej