Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Burger z jajkiem i szparagami

A+ A-
drukuj
  • Składniki na kotlety do burgerów (na ok. 7 sztuk)
  • Mięso mielone - 300 g
  • Jajko - 1 szt
  • Musztarda Dijon - 2 łyżeczki
  • Szparagi - wiązka
  • Jajka - 1/os
  • Pomidor
  • Sałata
  • Bułki do burgerów - 1/os
  • Ew. ser żółty w plastrach
  • Oliwa - 1-2 łyżki
  • Olej rzepakowy do smażenia, sól pieprz
  • Składniki na sos czosnkowy:
  • Majonez - 4 łyżeczki
  • Jogurt naturalny - 4 łyżeczki
  • Czosnek - 3 duże ząbki przeciśnięte przez praskę
  • Pieprz i sól do smaku

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki zagnieć i odstaw do lodówki na min. pół godziny, a by się przegryzły. Z mięsa formuj płaskie kotlety i smaż z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Składniki na sos czosnkowy wymieszaj i również odstaw do lodówki na min. pół godziny, w tym czasie zajmij się szparagami i jajkami. Przygotowanie szparagów: Piekarnik rozgrzej do 220 stopni (200 przy termoobiegu). Szparagi przepłucz, odłam końce i przekrój na dwie lub trzy części (w zależności od wielkości i rozmiaru bułek do burgerów). Dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na nim kawałki szparagów. Skrop je oliwą i obsyp solą oraz pieprzem, po czym wymieszaj szparagi w oliwie i przyprawach. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15-20 minut. Przemieszaj kilka razy podczas pieczenia. Przygotowanie jajek Kiedy szparagi będą się piekły, przygotuj jajka sadzone. Na patelni rozgrzej olej, po czym wbij delikatnie jajka i smaż pod przykryciem do ścięcia z wierzchu. Najlepiej, jeśli żółtko będzie wciąż płynne. Przygotowanie burgerów: Bułki przekrój na pół i posmaruj od wewnątrz sosem czosnkowym. Następnie układaj po kolei - sałatę, pomidora, kotlet, ser, szparagi, jajko, sałatę. Przykryj połówką bułki. Przed podaniem możesz zapiec przez ok. 5 minut w 200 stopniach, by ser się rozpuścił a bułka stała się bardziej chrupiąca.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Sałata
  • Bułka do hamburgera
  • Szparagi
  • Sól
  • Jajka
  • Olej
  • Jogurt naturalny
  • Majonez
  • Musztarda dijon
  • Mięso mielone
  • Pieprz mielony
  • Pomidory
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Grillowana bruschetta

  • Pesto bazyliowo melisowe

  • Zupa grzybowa

  • Rozmarynowa roladka z polędwiczki wieprzowej

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Trifle z kremem dyniowym

    Przygotować wysokie szklanki. W misce pokruszyć biszkopty i wymieszać ze stopionym masłem. Podzielić masę biszkoptową na 4-6 porcji i wyłożyć nią...

    więcej
  • Konfitura śliwkowa z bananami

    Śliwki umyte i bez pestek wrzucić do rondla, dodać cukier żelujący oraz rozgniecione banany. Dokładnie wymieszać. Laskę wanilii przeciąć na pół...

    więcej
  • Gnocchi

    Ugotować i przepuścić przez praskę 4 ziemniaki. Następnie połączyć masę z ziemniaków z 3 łyżkami chudego sera, jajkiem, 5 łyżkami mąki i...

    więcej
  • Spaghetti frutti di mare

    Drobno posiekany i przepuszczony przez wyciskarkę czosnek krótko przesmażyć na chłodnej oliwie. Dodać cebulę pokrojoną w piórka. Zwiększyć ogień...

    więcej