Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Szaszłyki z kurczaka i brzoskwiń

A+ A-
drukuj
  • 4 brzoskwinie
  • 500 g filetu z kurczaka
  • 3 cebule
  • 2 papryki
  • świeży tymianek
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z jednej cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy extra virgin
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

Z musztardy, soku z cytryny, oliwy, wina, soli i pieprzu przygotować marynatę. Filet z kurczaka pokroić w dużą kostkę. Połączyć marynatę z mięsem i odstawić do lodówki na kilka godzin. Brzoskwinie pokroić na 4 części. Cebulę obrać i pokroić na kawałki, paprykę oczyścić i również pokroić w kawałki. Na patyczki do szaszłyków nadziewać kolejno: kurczaka, brzoskwinię, paprykę i cebulę. Piec na grillu, aż szaszłyki będą lekko przypieczone. Przed podaniem posypać listkami świeżego tymianku.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cebula
  • Cytryny
  • Filet z kurczaka
  • Wino białe
  • Tymianek
  • Sól
  • Musztarda
  • Oliwa extra virgin
  • Papryka zielona
  • Pieprz czarny

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Schab z jabłkiem i żurawiną

  • Makaron po chińsku

  • Zupa serowa z ziołami

  • Cebulowe krążki

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Roladki cielęce z bekonem w sosie porto

    Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Cielęce eskalopki ułożyć obok siebie. W razie potrzeby utłuc przy pomocy tłuczka do mięsa. Doprawić solą...

    więcej
  • Ciasto jogurtowe

    Żółtka ubijać z cukrem do uzyskania puszystej masy, dodać jogurt i dalej ubijać, dodać mąkę, skórkę i ziarenka wanilii. Dodać tłuszcz. Białka...

    więcej
  • Kanapka mistrzów

    Bagietki przekroić wzdłuż, posmarować majonezem kawałek spodni, a górny musztardą. Układać kolejno: sałatę, szynkę, ser, pomidory i chipsy i...

    więcej
  • Amerykańskie pancakes

    Masło rozpuścić w rondelku. Do miski wbić jajka, następnie dodać mąkę, mleko, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia, cynamon i na końcu...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY