Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Tournedos Rossini

A+ A-
drukuj
  • 25g masła
  • 50dag polędwicy wołowej
  • 2 plastry foie gras z gęsi
  • chleb tostowy
  • 2 łyżki madery
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • trufla

Sposób przyrządzania:

Z kromek chleba tostowego wyciąć okrągłe placki, podsmażyć na maśle do uzyskania złocistego koloru. Truflę obrać, pokroić na cienkie płatki. Wołowinę obmyć, osuszyć, zbić, pokroić i uformować w okrągłe befsztyki, obsmażyć na rozgrzanym maśle z oliwą (po 2-3 minuty z każdej strony). Następnie obsmażyć oprószone płatkami trufli plastry foie gras. Na talerzu ułożyć kolejno: okrągłą grzankę z chleba tostowego, befsztyk z wołowiny, plasterek foie gras. Do pozostałego na patelni tłuszczu dolać madery, podgrzać, a na koniec pokropić powstałym sosem danie. Najlepiej podawać z pieczonymi ziemniaczkami i szparagami.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Chleb tostowy
  • Trufla biała
  • Foie gras
  • Masło
  • Oliwa
  • Polędwica wołowa

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Grillowany stek z foie gras

  • Grillowany śledź w szpinakowo-pomidorowym sosie

  • Krem z brokułów

  • Pierś indycza z batatami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Sernik

    Dokładnie pokruszone herbatniki połączyć z roztopionym masłem. Tą masą dokładnie i ściśle wypełnić formę wyłożoną folią aluminiową....

    więcej
  • Paella

    Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Wrzucić ryż i smażyć, aż wchłonie oliwę i lekko zbieleje. Wlać bulion, zagotować i...

    więcej
  • Ciabatta ze steakiem z guacamole i serem feta

    Stek upiec na patelni grillowej i po odpoczęciu pokroić w paski w poprzek włókien. Przygotować guacamole - awokado rozgnieść i połączyć ze startym...

    więcej
  • Stek Mignon

    Nagrzać piekarnik do 200°C. Z polędwicy wykroić dwa steki o średnicy ok. 7 cm i grubości ok. 5-6 cm. Mieso doprowadzić do temperatury pokojowej. Steki...

    więcej