Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Grillowana polenta z cukinią i sałatką pomidorową

A+ A-
drukuj
  • 1 opakowanie gotowej polenty na grilla
  • 40 g startego parmezanu
  • 4 szklanki wody
  • mała cukinia
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mała cebula
  • oliwa z oliwek
  • dekoracyjna natka pietruszki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

Cukinie pokroic na długie cienkie paski, np. obieraczką do warzyw, przyprawić solą, pieprzem i polać oliwą, wymieszać delikatnie w misce. Na warzywa położyć kostki polenty. Całość polać oliwą i grillowac po 1minucie z każdej strony. Podawać z sałatką z pomidorków, pokrojoną w paseczki cebulą, z dodatkiem zielonej pietruszki – wszystko wymieszane z oliwa z oliwek, octem balsamicznym z dodatkiem soli i pieprzu.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cebula
  • Ser parmezan
  • Cukinia
  • Woda
  • Polenta
  • Sól
  • Natka pietruszki
  • Ocet balsamiczny
  • Oliwa
  • Pieprz mielony
  • Pomidory koktajlowe
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Turbot pieczony w soli

  • Mrożony jogurt z borówkami

  • Polędwiczki cielęce w sosie gorgonzola

  • Dorsz ze szparagami (porcja dla 2 osób)

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Gnocchi

    Ugotować i przepuścić przez praskę 4 ziemniaki. Następnie połączyć masę z ziemniaków z 3 łyżkami chudego sera, jajkiem, 5 łyżkami mąki i...

    więcej
  • Sakiewki parmeńskie

    Pokroić oliwki w drobną kostkę, wymieszać z twarożkiem. Nadzienie kłaść łyżeczką na środek każdego plastra szynki. Wszystkie brzegi wędliny...

    więcej
  • Pasta z sera i makreli

    Polecamy przepis na pyszną pastę do pieczywa. Ricottę, makrelę i pokrojoną w kostkę cebulę umieścić w blenderze i zmiksować aż do uzyskania...

    więcej
  • Foie gras z patelni

    W naczyniu rozgrzać ocet balsamiczny, dodać porto oraz przyprawy, chwilę gotować. Plastry foie gras natrzeć solą i pieprzem, a następnie obsmażyć na...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY