Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Rolada cielęca z pieczonymi ziemniaczkami

A+ A-
drukuj
  • 1kg cielęciny (np. mostek cielęcy, udziec)
  • 15dag boczku wędzonego
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 kiszone ogórki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki wody

Sposób przyrządzania:

Mięso obmyć, osuszyć, usunąć kości, lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Boczek pokroić w plastry, rozłożyć na mięsie razem z pokrojonymi w kostkę ogórkami. Całość zwinąć w rulon i związać nitką lub sznurkiem (ewentualnie spiąć wykałaczkami). Roladę przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, obłożyć pokrojoną cebulą, zalać wodą. Piec około 2 godziny w temperaturze 180°C. W tym czasie obrać i podgotować ziemniaki (na półtwardo), a następnie doprawić je solą i pieprzem. Na 30 minut przed końcem pieczenia dodać ziemniaki do naczynia żaroodpornego. Danie podawać z ogórkami kiszonymi, mizerią lub gotowanymi buraczkami.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Boczek
  • Woda
  • Ziemniaki
  • Ogórki kiszone
  • Sól
  • Majeranek
  • Masło
  • Pieprz czarny

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Karjalanpiirakat - pierogi karelskie

  • Curry z dynią

  • Łosoś w czerwonym curry

  • Grillowana flądra z lekką sałatką

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Sałatka z awokado, szynką i jajkiem

    Roszponkę umyć i osuszyć. Jaja ugotować na twardo, ostudzić i przekroić na 4 części. Połówkę awokado pokroić w kostkę, natomiast pomidor...

    więcej
  • Makaron pappardelle z gruszką, gorgonzolą i orzechami

    Gruszki umyć, obrać i pokroić w niewielką kostkę. Poddusić na małej ilości wody, tak, by zmiękły. Orzechy bardzo drobno posiekać. Makaron...

    więcej
  • Makaron z soczewicą w sosie pomidorowym

    Soczewicę opłukać (można wymoczyć wcześniej w zimnej wodzie), gotować oddzielnie od makaronu. Pokrojoną w kostkę cebulę i sprasowany czosnek...

    więcej
  • Łosoś z paprykami

    Do garnka wrzucić pokrojone w paski papryki. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut (aż papryka będzie miękka). Na rozgrzaną patelnię z oliwą włożyć...

    więcej