Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Polędwiczki cielęce w sosie gorgonzola

A+ A-
drukuj
  • 500g polędwicy cielęcej
  • 150g sera gorgonzola
  • woda
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • zioła prowansalskie

Sposób przyrządzania:

Mięso umyć, pokroić w kawałki, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, ziołami prowansalskimi oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i obsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek aż do zrumienienia. Następnie przełożyć do głębokiego naczynia z wodą i dusić pod przykryciem aż do uzyskania efektu miękkości. W tym czasie ser gorgonzola pokroić na grubsze plasterki, zawinąć w folię aluminiową (forma sakiewek) i piec w piekarniku przez około 5 minut, w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika, kawałki sera ułożyć w dowolny sposób na polędwiczkach. Podawać z miksem sałat oraz pomidorkami koktajlowymi.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Czosnek
  • Majeranek
  • Oliwa
  • Pieprz czarny
  • Polędwica cielęca
  • Ser gorgonzola
  • Woda
  • Sól
  • Zioła prowansalskie

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Naleśniki śmietankowe – przepis podstawowy

  • Awokado smoothie

  • Gołąbki podhalańskie na kwaśnicy

  • Kurczak z mango (dla 4 osób)

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Grillowana pierś w ziołach

    Pierś grillować na patelni lub grillu elektrycznym, warzywa dusić w oliwie na patelni pod przykryciem przez około 8 minut pod koniec dodać zioła. Danie...

    więcej
  • Grillowana bruschetta

    W jednej misce wymieszać delikatnie wszystkie składniki oprócz sera, przykryć i odstawić do lodówki na pół godziny. W drugiej misce połączyć 2...

    więcej
  • Borówkowe smoothie

    Borówki opłukać, banana obrać ze skórki. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Do gotowego napoju dodać kostki lodu.

    więcej
  • Pieczony łosoś z papryką, cukinią i bakłażanem

    Łososia przyprawić pieprzem i solą, pokropić oliwą, zawinąć w folię spożywczą i piec przez około 20-25 minut (można też usmażyć na patelni...

    więcej