Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Jajko sadzone w papryce

A+ A-
drukuj
  • jajka (ilość zależna od liczby osób - jedno jajko na jedną osobę)
  • 1 czerwona papryka
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz
  • świeża bazylia
  • pieczywo

Sposób przyrządzania:

Na rozgrzanej patelni ułożyć i lekko podsmażyć z obydwu stron pokrojone plastry papryki (zamiast plastrów można użyć do smażenia foremki przypominającej krążek papryki). Ostrożnie dodać do środka każdego z plastrów jedno jajko, przyprawić i smażyć na małym ogniu do czasu, aż jajko się zetnie. W międzyczasie obmyć, przekroić na pół pomidorki koktajlowe i podsmażyć na osobnej patelni. Usmażone jajka i pomidorki ułożyć obok siebie na talerzu, udekorować świeżymi listkami bazylii, doprawić.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bazylia
  • Sól
  • Jajka
  • Oliwa
  • Papryka
  • Papryka słodka
  • Pieprz mielony
  • Pomidory koktajlowe

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Brushetta salsa

  • Grillowana flądra z lekką sałatką

  • Orientalna Ice Tea

  • Tournedos Rossini

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Pesto bazyliowo melisowe

    Sos pesto: czosnek obrać i pokroić w plasterki. Jogurt wymieszać z musztardą oraz oliwą i zmiksować blenderem lub utrzeć z pozostałymi składnikami...

    więcej
  • Roladki ze szpinakiem i wędzonym łososiem

    Nastawić piekarnik na 180°C. Przygotować płytką prostokątną formę do pieczenia. Świeży szpinak wrzucić do rondla, zalać odrobiną wody, gotować...

    więcej
  • Grillowana makrela z warzywami i puree ziemniaczanym

    Na wstępie należy dokładnie wyszorować ziemniaki, zalać je wodą, posolić i gotować do miękkości. Po ugotowaniu warzyw trzeba delikatnie...

    więcej
  • Mini kanapki z serem pleśniowym i krewetkami

    Ser przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ma mieć wyraźnie pikantno-kwaśny smak. Na krakersie ułożyć warstwę sera, wbić w niego po kilku...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY

  • Podróże śniadaniowe

    zobacz więcej

  • Letnie przysmaki

    Lato oznacza mnogość świeżych,...

    zobacz więcej