Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Obydwie mąki przesiać na stolnicy, wymieszać z solą i 250ml wody. Zagnieść twarde ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około pół godziny. W tym czasie zagotować wodę, wsypać ryż, osolić i gotować go na małym ogniu przez około 25-30 minut (do uzyskania konsystencji budyniu), a następnie odstawić do wystygnięcia. Ciasto wyjąć, oddzielić jedną część, drugą z powrotem zawinąć i odłożyć. Oddzieloną część ciasta uformować w wałek i podzielić na 15 równych części. Każdą z nich wymodelować na kształt płaskiego, małego, cienkiego placka, a następnie przykryć folią spożywczą. Postąpić analogicznie z pozostającą w lodówce, drugą częścią ciasta. Na powstałe placki nałożyć nadzienie, pozostawiając 1 cm od brzegu niezapełniony. Kciukiem i palcem wskazującym zacisnąć niewypełnione boki, formując falbanki. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, w temperaturze 230°C, przez około 15 minut (do uzyskania złocistego koloru). W tym czasie przygotować składniki niezbędne do namaczania pierogów - rozpuścić masło na rozgrzanym mleku. Po wyjęciu z piekarnika, pierogi moczyć w mieszance z masła i mleka, a następnie przykryć na około 2 minuty. Podawać na ciepło.
lub wyszukaj w przepisach
Kaszę należy zalać wrzątkiem i odstawić do wchłonięcia. Warzywa umyć, obrać i pokroić w równą kostkę. Zioła posiekać niezbyt drobno....
więcejBakłażana pokroić w plastry i posolić, a jak puści sok – opłukać. Następnie grillować, rozłożyć na talerze. Mozzarellę i pomidora pokroić...
więcejPrzepis na domowe lody śmietankowe: 2 jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać łyżkę cukru i zmiksować do uzyskania...
więcejBezy pokruszyć delikatnie na małe kawałki. Ubić śmietanę z dodatkiem cordialu z kwiatów bzu Belvoir. Do miski ze śmietaną ostrożnie dodać...
więcej