Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Karjalanpiirakat - pierogi karelskie

A+ A-
drukuj
  • Ciasto na pierogi: 500g mąki żytniej razowej, 250g mąki pszennej, 250ml wody, 1 łyżeczka soli
  • Farsz z ryżu: 350g ryżu kleistego (np. tajskiego), 500ml wody, 1l mleka, 1 łyżeczka soli
  • Składniki potrzebne do namaczania pierogów: 60g masła, 100ml mleka

Sposób przyrządzania:

Obydwie mąki przesiać na stolnicy, wymieszać z solą i 250ml wody. Zagnieść twarde ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około pół godziny. W tym czasie zagotować wodę, wsypać ryż, osolić i gotować go na małym ogniu przez około 25-30 minut (do uzyskania konsystencji budyniu), a następnie odstawić do wystygnięcia. Ciasto wyjąć, oddzielić jedną część, drugą z powrotem zawinąć i odłożyć. Oddzieloną część ciasta uformować w wałek i podzielić na 15 równych części. Każdą z nich wymodelować na kształt płaskiego, małego, cienkiego placka, a następnie przykryć folią spożywczą. Postąpić analogicznie z pozostającą w lodówce, drugą częścią ciasta. Na powstałe placki nałożyć nadzienie, pozostawiając 1 cm od brzegu niezapełniony. Kciukiem i palcem wskazującym zacisnąć niewypełnione boki, formując falbanki. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, w temperaturze 230°C, przez około 15 minut (do uzyskania złocistego koloru). W tym czasie przygotować składniki niezbędne do namaczania pierogów - rozpuścić masło na rozgrzanym mleku. Po wyjęciu z piekarnika, pierogi moczyć w mieszance z masła i mleka, a następnie przykryć na około 2 minuty. Podawać na ciepło.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Woda
  • Sól
  • Mleko
  • Mąka
  • Masło

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Kawa z bitą śmietaną i lodami

  • Pieczone bataty

  • Jogurt z płatkami i jabłkiem

  • Jajecznica z szynką i kiełkami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Ryba po grecku

    Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach, cebulę i pora drobno pokroić. Warzywa podsmażyć na odrobinie oleju, dorzucić przyprawy,...

    więcej
  • Jagnięcina w musztardzie z purre ziemniaczano selerowym

    Mięso posmarować musztardą Dijon, posolić. Piec na patelni grillowej 5-7 minut. Pokroić w poprzek włókien na drobne paski. Ziemniaki i seler pokroić...

    więcej
  • Mus z kaszy jaglanej i kiwi

    Obrać kiwi ze skórki i zmiksować wraz z kaszą jaglaną. Ilość kiwi jest uzależniona od intensywności smaku jaką chce się osiągnąć. Tak przy...

    więcej
  • Makaron tagliatelle w sosie pomidorowym

    Pierś z kurczaka obmyć, pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka, papryką mieloną (słodką i ostrą), solą i pieprzem, wymieszać i...

    więcej