Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Burek z serem

A+ A-
drukuj
  • 250g mąki
  • 150ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • opakowanie sera feta lub innego, słonego sera
  • 2 serki kremowe/1 zmielony twaróg
  • 2 łyżki masła
  • 100g oleju
  • sól

Sposób przyrządzania:

Mąkę, sól oraz wodę wymieszać, wyrobić ciasto do uzyskania efektu miękkości i elastyczności, uformować je w kulę i odłożyć na około pół godziny (pod przykryciem). W tym czasie sery wymieszać dokładnie z jajkiem, dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni cebulę. Ciasto należy rozciągnąć na stolnicy i rozwałkować do uzyskania bardzo cienkiej formy (powinno z niego wyjść kilka oddzielnych części). Na pierwsze rozciągnięte ciasto, a konkretnie na jego środek, nałożyć warstwę nadzienia (około 1/4 całości), przykryć je bokami i zawinąć, tworząc formę "tobołka". Analogiczny proces powtórzyć z kolejnymi częściami ciasta (jednak tylko do momentu dodania nadzienia), nałożyć na nie zawinięte wcześniej ciasto i dopiero wtedy złożyć boki. Powstały burek przełożyć na blachę i piec w temperaturze około 280°C przez około 40 minut. Najlepiej podawać na ciepło, z mlekiem.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cebula
  • Ser feta
  • Ser twarogowy
  • Woda
  • Sól
  • Jajka
  • Olej
  • Mąka
  • Masło
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Pierś z gęsi z pierożkami z kaszy gryczanej i marchewką

  • Kurczak po tajsku

  • Sałatka pomidorowo-szparagowa

  • Makaron pappardelle z gruszką, gorgonzolą i orzechami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Łosoś w czerwonym curry

    Na głębokiej patelni rozgrzać olej/oliwę dodać pastę curry z cebulą. Smażyć ok. 5 minut, stale mieszając. Następnie należy dodać mleko kokosowe...

    więcej
  • Miodowy kurczak z grilla

    Składniki marynaty dokładnie wymieszać , następnie natrzeć nią mięso. Mięso przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na co...

    więcej
  • Makowiec

    Mak opłukać i sparzyć, moczyć przez 2 godziny. Następnie zmielić z cukrem i margaryną. Do maku dodać olejek i ubitą pianę z 3 białek. Dokładnie...

    więcej
  • Burgery z bakłażanem i halloumi

    Na patelnię wlej 1 łyżkę oliwy i dodaj cebulę. Smaż na dużym ogniu przez kilka minut, następnie zmniejsz ogień i smaż aż zmięknie i lekko się...

    więcej