Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Wiedeński strudel jabłkowy

A+ A-
drukuj
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1,5 kg jabłek (najlepiej renety)
  • 120g masła
  • przyprawy - goździki, cynamon
  • orzechy włoskie
  • opakowanie rodzynek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 100g bułki tartej
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Sposób przyrządzania:

Mąkę, sól, olej i ciepłą wodę wymieszać, a następnie wyrobić ciasto i odstawić na pół godziny pod przykryciem. Po upłynięciu wskazanego czasu ciasto rozwałkować (do uzyskania bardzo cienkiej formy) i nadać mu kształt prostokąta. Bułkę tartą zrumienić na patelni razem z masłem, nałożyć na cieście, pozostawiając wolne brzegi dłuższych boków prostokąta i brzeg jednego z krótszych. Masę posypać cukrem, zmielonymi goździkami, cynamonem, rodzynkami i startymi orzechami włoskimi. Jabłka obrać, usunąć gniazda, pokroić w plasterki (można też utrzeć), dodać do utworzonej masy, całość zawinąć w roladę, dociskając boki. Piec w temperaturze 200°C przez około 40 minut. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Rodzynki
  • Bułka tarta
  • Cukier
  • Cynamon
  • Woda
  • Goździki
  • Jabłka
  • Sól
  • Cukier puder
  • Olej
  • Mąka
  • Masło
  • Orzechy włoskie

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Omlet francuski

  • Rolada schabowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

  • Sałatka z serem Tomino i borówkami

  • Makaron ze szpinakiem i fetą

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Kacze udko pieczone

    Udko umyć, osuszyć i oprószyć majerankiem, przełożyć do naczynia żaroodpornego i podlać delikatnie wodą oraz oliwią. Nastawić piekarnik na 180...

    więcej
  • Makaron pappardelle z gruszką, gorgonzolą i orzechami

    Gruszki umyć, obrać i pokroić w niewielką kostkę. Poddusić na małej ilości wody, tak, by zmiękły. Orzechy bardzo drobno posiekać. Makaron...

    więcej
  • Biszkopcik z wiśniami

    Białka ubić ze szczyptą soli. W drugiej misce ubić żółtka z cukrem na jasnożółta masę, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Do masy z żółtkami...

    więcej
  • Mus malinowy z tofu

    Do pojemnika blendera wrzucić lekko rozmrożone maliny i wlać syrop. Tofu rozdrobnić i dodać do malin i syropu. wszystkie składniki zmiksować do...

    więcej