Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Fusilli z mięsem i warzywami

A+ A-
drukuj
  • 300 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 250 g makaronu świderki
  • 2 średnie cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 1 puszka pomidorów naturalnych
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 400 ml bulionu
  • 3 łyżeczki przyprawy do karkówki
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól

Sposób przyrządzania:

Aby móc delektować się fusilli z mięsem i warzywami na wstępie należy umyć i pokroić łopatkę w gulaszową kostkę. Następnie mięso oprószyć przyprawą do karkówki, solą i pieprzem wedle upodobań. W rondlu rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę - całość często mieszać. Do warzyw dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić do miękkości. Potem wrzucić do rondla mięso i je obsmażyć. Następnie dodać puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy i połowę bulionu, Całość dusić około 30 minut. Do miękkiego mięsa dodać makaron oraz mrożoną fasolkę szparagową i podlewać danie resztą bulionu. Dusić całość na minimalnym ogniu do momentu, aż makaron i fasolka będą al dente. Kiedy wszystkie składniki będą już ze sobą połączone i uduszone doprawić danie do smaku, na końcu posypać danie posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cebula
  • Czosnek
  • Fasolka szparagowa
  • Makaron fusilli
  • Oliwa
  • Papryka
  • Pieprz czarny
  • Pomidory z puszki
  • Sól
  • Pietruszka
  • Wieprzowina

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Gołąbki

  • Domowe müsli – zdrowy początek dnia

  • Kawa z bitą śmietaną i lodami

  • Kompot wigilijny z suszonych owoców

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Granita z arbuza

    Wodę podgrzać w garnuszku , wsypać cukier, mieszać aż się rozpuści i odstawić do ostygnięcia. Miętę lub melisę poszatkować bardzo drobno,...

    więcej
  • Krem z młodej kalarepy

    Kalarepy obrać, pokroić w kawałki, zalać wodą, dodać włoszczyznę, posolić i gotować, aż wszystkie warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodać...

    więcej
  • Bocadillos z kalmarami

    W misce wymieszać dwa rodzaje mąki ze szczyptą soli i pieprzu. Na głęboką patelnię wylać olej nie więcej jak do 1/3 wysokości ściany patelni i...

    więcej
  • Makaron ze szpinakiem i fetą

    Szpinak przelać wrzątkiem, przestudzić, pokroić i wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać rozdrobnione ząbki czosnku, chwilę podsmażyć na niedużym...

    więcej