Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Gołąbki podhalańskie na kwaśnicy

A+ A-
drukuj
  • 1 duża główka białej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 600 g kaszy jęczmiennej
  • 700 g zmielonej wieprzowiny, jagnięciny lub baraniny
  • 1 szklanka kwaśnicy (soku spod kiszonej kapusty)
  • 1 szklanka bulionu (z kostki)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżeczka majeranku
  • czarny pieprz
  • sól

Sposób przyrządzania:

Kaszę ugotować na półtwardo w dużej ilości osolonej wody, dokładnie przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Drobno posiekaną cebulę zrumienić na maśle, wrzucić do miski, dołożyć kaszę, zmielone mięso, zgnieciony czosnek, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, dokładnie wyrobić. Z kapusty wyciąć głąb, sparzyć ją we wrzątku, zdjąć liście z główki. Dno garnka lub brytfanki wyścielić połową uszkodzonych liści, na pozostałe kłaść farsz, zawijać i ciasno układać w naczyniu. Wierzch przykryć resztą uszkodzonych liści, całość podlać kwaśnicą i bulionem, przykryć i piec w piecu nagrzanym do 160 C ok. 2 godz.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bulion
  • Cebula
  • Czosnek
  • Kapusta biała
  • Kasza
  • Wieprzowina
  • Papryka mix
  • Majeranek
  • Masło
  • Pieprz czarny

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Kurczak z selerem naciowym

  • Ryż z zieloną herbatą

  • Deser czekoladowy fondant

  • Polędwiczki cielęce w sosie żurawinowym

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Tarator

    Ogórki umyć, obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z jogurtem, posiekanym czosnkiem i koperkiem, oliwą. Zupę schłodzić w lodówce, przed podaniem...

    więcej
  • Pasta z makreli i sera

    Rzodkiewki pokroić na małe kawałki. Twaróg z makrelą wymieszać, ugniatając widelcem. Dodać rzodkiewkę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

    więcej
  • Stek Mignon

    Nagrzać piekarnik do 200°C. Z polędwicy wykroić dwa steki o średnicy ok. 7 cm i grubości ok. 5-6 cm. Mieso doprowadzić do temperatury pokojowej. Steki...

    więcej
  • Jamie Oliver: pizza z mozarellą i sosem pomidorowym

    Przesiać mąkę i sól na czystą powierzchnię i zrobić dołek na środku. Dodać drożdże i cukier do letniej wody, wymieszać widelcem i pozostawić na...

    więcej