Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Kurczak w rozmarynie z czosnkiem

A+ A-
drukuj
  • 1 kg kawałków z kurczaka
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 4-5 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • skórka z ½ cytryny
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

Kawałki kurczaka umyć i osuszyć. Czosnek zmiażdżyć, z rozmarynu obrać listki. Kurczaka natrzeć przyprawami, czosnkiem, rozmarynem, skórką z cytryny i oliwą, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć wszystko w naczyniu żaroodpornym. Piec pod przykryciem 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, od czasu do czasu podlewając wytopionym tłuszczem. Następnie zdjąć przykrywkę na kilka minut i piec, aż skórka się zrumieni.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ćwiartka z kurczaka
  • Cytryny
  • Czosnek
  • Oliwa
  • Papryka zielona
  • Pieprz mielony
  • Rozmaryn
  • Skrzydełka z kurczaka
  • Sól
  • Nóżki z kurczaka

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Zupa kapuściana

  • Awokado smoothie

  • Dolmades

  • Granatowa Sangria

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Filet zapiekany w serze i żurawinie

    Brokuły podgotować na parze przez 2 minuty. W międzyczasie wstawić do naczynia żaroodpornego filet, ananas, podgotowane brokuły i posypać startym...

    więcej
  • Włoskie gazpacho z serem burrata

    Umyć warzywa. Delikatnie naciąć skórkę na pomidorach. Sparzyć pomidory i paprykę we wrzątku przez kilka sekund, następnie ostudzić w zimnej wodzie....

    więcej
  • Grillowana bruschetta

    W jednej misce wymieszać delikatnie wszystkie składniki oprócz sera, przykryć i odstawić do lodówki na pół godziny. W drugiej misce połączyć 2...

    więcej
  • Madrycki dressing

    Składniki dobrze wymieszać w shakerze. Podawać z awokado, ogórkiem, pomidorami, mango, jabłkami, papają.

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY