Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Ciasto czekoladowe z malinami

A+ A-
drukuj
  • Polewa
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g dżemu malinowego
  • 125 ml słodkiej śmietanki
  • Ciasto
  • 30 g kakao
  • 60 ml mleka
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 90 g dżemu malinowego
  • 115 g masła (miękkiego)
  • 65 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 125 g mąki
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g malin plus extra do dekoracji

Sposób przyrządzania:

Nastawić piekarnik na 180°C i przygotować tortownicę o średnicy 22-24 cm. Polewa: Czekoladę, dżem i śmietanę podgrzać w małym garnku na średnim ogniu. Mieszać aż będzie gładkie. Odstawić na bok. Ciasto: W jednej misce wymieszać kakao ze 125ml wrzącej wody, dodając stopniowo mleko, wanilię i dżem, ubić na gładką masę. W drugiej, dużej misce, utrzeć na puszystą masę miękkie masło z cukrem, dodając po jednym jajku, stale mieszając. Następnie wsypać przesianą mąkę z wymieszanym proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, na końcu połączyć z kakaową masą. Całość delikatnie wymieszać, na końcu dodać maliny. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i pokryć przygotowaną polewą . Piec ok.30 - 35 minut. Upieczone ciasto pozostawić w tortownicy jeszcze przez ok.15 minut. Następnie wyłożyć na talerz. Serwować ciepłe lub schłodzone , posypane świeżymi malinami.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier waniliowy
  • Czekolada
  • Dżem malinowy
  • Słodka śmietana
  • Jajka
  • Cukier puder
  • Proszek do pieczenia
  • Kakao
  • Mleko
  • Mąka
  • Maliny
  • Masło

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Fusilli z mięsem i warzywami

  • Jajka faszerowane

  • Risotto z karczochami

  • Placki z cukinią (około 20 sztuk)

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Pieczarki faszerowane

    Zeszklić posiekaną cebulę i rozdrobniony czosnek. Dodać mięso mielone i przyprawy. Usmażyć. Z pieczarek ostrożnie wyciąć nóżki, można je...

    więcej
  • Sałatka z gorgonzolą, orzechami i gruszką

    Gruszki oczyścić z gniazd nasiennych i podzielić na ósemki. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, dodać miód. Owoce wrzucić na rozgrzaną patelnię,...

    więcej
  • Jajecznica z kiełkami i sokiem z grejpfruta

    Roztopić masło na patelni, dodać posiekaną cebulę, kiełki oraz pędy fasoli. Następnie wbić jajko. Całość smażyć kilka minut. Podpieczone...

    więcej
  • Horta - zielona wyspa

    Zieleninę dokładnie opłukać, odciąć końcówki u nasady i zbrązowiałe liście, następnie włożyć do głębokiego naczynia z gotującą się wodą...

    więcej