Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Chowder z kurczaka i kukurydzy

A+ A-
drukuj
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 500 ml bulionu z kury
  • 500 ml mleka
  • 250 g ugotowanego mięsa z kurczaka
  • 2 łyżeczki świeżego estragonu
  • sól
  • pieprz
  • do dekoracji: 2 plasterki wędzonego chudego boczku, świeży estragon

Sposób przyrządzania:

W głębokim rondlu podgrzać olej słonecznikowy, dodać drobno posiekaną cebulę i lekko ją przysmażyć aż zmięknie. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki oraz odcedzone z zalewy ziarna kukurydzy - smażyć jeszcze 5 minut. Wlać bulion i raz zagotować. Następnie dusić do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Kurczaka obrać i drobno posiekać. Wlać mleko, a na końcu wrzucić 3/4 kurczaka oraz posiekany estragon. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować 2–3 minuty, ciągle mieszając. Wlać połowę mieszanki do robota kuchennego i grubo zmielić. Przelać z powrotem do rondla. Wrzucić resztę mięsa i wymieszać. Chowder jeszcze podgrzewać w rondlu przez chwilę aż będzie gorący. Plasterki boczku podsmażyć na patelni. Osuszyć boczek na papierowym ręczniku, a potem drobno posiekać. Nalać chowder do misek, posypać zupę boczkiem oraz odrobiną estragonu.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Boczek
  • Bulion
  • Olej słonecznikowy
  • Cebula
  • Estragon
  • Ćwiartka z kurczaka
  • Ziemniaki
  • Sól
  • Mleko
  • Kukurydza
  • Pieprz mielony
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Pizza sędziego

  • Tarta porowa z boczkiem

  • Małże św. Jakuba z patelni z czosnkiem

  • Sałatka z serem scamorza i figami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Makaron ze szpinakiem i fetą

    Szpinak przelać wrzątkiem, przestudzić, pokroić i wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać rozdrobnione ząbki czosnku, chwilę podsmażyć na niedużym...

    więcej
  • Risotto z karczochami

    Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie w głębokiej patelni, następnie dodać osuszone z zalewy plastry karczochów. Po upłynięciu ok...

    więcej
  • Sałatka grecka z ricottą

    Pomidor, paprykę oraz ogórka pokroić w kostkę. Dodać roszponkę oraz rozdrobnioną sałatę lodową. Wymieszać z ricottą. Wrzucić pokrojone na pół...

    więcej
  • Arancini sycylijskie

    Ostudzić risotto. W misce przy pomocy widelca wymieszać pokruszoną gorgonzolę i startą mozzarellę z masy serowej formować kulki wielkości oliwki i...

    więcej