Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Pizza sędziego

A+ A-
drukuj
  • Ciasto:
  • 500g mąki pszennej
  • 14g drożdży
  • 14g miodu
  • 14 g soli
  • 300ml ciepłej wody
  • Dodatki:
  • 2 pomidory
  • 2 kule sera mozarella
  • boczek/kiełbasa/salami - dodatki według uznania
  • oregano suszone

Sposób przyrządzania:

Mąkę i sól umieścić w dużej misce, zrobić wgłębienie, do niego wlać drożdże i miód rozpuszczone razem w ciepłej wodzie i pozostawić do wyrośnięcia – około 10min. Następnie ciasto wyrobić do elastyczności (około 10min). Ciasto formować w placki grubości 5-7 mm, na wierzchu układać: pomidory pokrojone w kawałeczki, ser i pozostałe dodatki, na wierzchu posypać oregano. Piec w temperaturze 250˚C 10-15 minut (w zależności od ilości dodatków i ich soczystości).

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Boczek
  • Salami
  • Ser mozzarella
  • Drożdże
  • Sól
  • Oregano
  • Mąka
  • Miód
  • Pomidory

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Zapiekanka warzywna z serem

  • Wątróbka z jabłkiem

  • Indyk z leczo i ryżem

  • Tarta porowa z boczkiem

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Szaszłyki z pomidorkami, mozzarellą i bazylią

    Pomidorki przepłukać i osuszyć. Kulki mozzarelli, pomidory i listki bazylii nadziewać kolejno na patyczki do szaszłyków. Gotowe szaszłyki skropić...

    więcej
  • Faszerowana rolada

    Schab rozciąć tak, aby powstał jeden płaski płat. Czosnek zmiażdżyć. Mięso z jednej strony nasmarować oliwą, majerankiem, czosnkiem, solą i...

    więcej
  • Tortilla ze szparagami i ricottą

    Szparagi obrać, odciąć twarde końcówki, ugotować na parze lub w wodzie, lekko osolić. Placki tortilli podgrzać na suchej patelni, następnie...

    więcej
  • Pasta z sera i makreli

    Polecamy przepis na pyszną pastę do pieczywa. Ricottę, makrelę i pokrojoną w kostkę cebulę umieścić w blenderze i zmiksować aż do uzyskania...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY