
Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Z mąki, masła, wody, cukru pudru i żółtka szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. Formę w kształcie serca cienko posmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy i odciąć nadmiar ciasta przy brzegach. Do środka włożyć arkusz papieru do pieczenia, wsypać groch. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190*C. Piec tartę 15 minut, następnie ostrożnie usunąć pergamin oraz groch. Piec kolejne 8 - 10 minut. Czekoladę połamaną na kawałki rozpuścić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą zmiksować z serkiem mascarpone. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem , połączyć z czekoladą i serkiem. Na wystudzony spód tatry wyłożyć mus czekoladowy i odstawić do schłodzenia do lodówki na około 30 minut. Truskawki umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Owoce ułożyć na musie czekoladowym tuż przed podaniem tarty, posypać lekko cukrem pudrem.
lub wyszukaj w przepisach
Filet z indyka pokroić w małe kostki, podsmażyć na oliwie. Cebulę posiekać, lekko podsmażyć w garnku po czym dodać do niej pokrojone w kostkę...
więcejRozbełtać w naczyniu dwa jajka, dodać łyżkę kakao. Pokroić w kostkę mango i kiwi. Całość wymieszać i wylać na patelnię. Smażyć omlet 1-2...
więcejAby móc delektować się smakiem szparagowej tarty, najpierw należy rozłożyć w formie ciasto, nakłuć je widelcem, posmarować białkiem i zawinąć na...
więcejMięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry, lekko rozbić, przyprawić solą i pieprzem, a następnie usmażyć na rozgrzanej patelni do uzyskania efektu...
więcej