Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Coffee with whipped cream and ice cream

A+ A-
drukuj
  • 200 ml water
  • 100 ml milk
  • 2 eggs
  • 1 tablespoon sugar
  • 200 ml double cream
  • 4 spoons coffee (powder)
  • home-made sweet cream ice cream
  • milk chocolate
  • optionally: whipped cream

Sposób przyrządzania:

Recipe for home-made sweet cream ice cream: Scald 2 eggs, separate the whites from the yolks. Add a spoonful of sugar to the yolks and blend it until fluffy. Whip double cream (200 ml) and beat the whites separately, until foamy, gradually adding a spoonful of icing sugar to the whites. Blend the mixture and place it in the freezer for 2-3 hours, stirring it from time to time. Meanwhile brew coffee with hot water, add hot milk, and leave it to chill. Pour chilled beverage to tall glasses (or cups), leaving a 2 cm space below the brim. Add frozen ice cream (the number of scoops as desired), sprinkle with chocolate crumbles. Optionally, you may add whipped cream.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Tortelloni z pesto i parmezanem

  • Tajska przystawka

  • Hiszpańskie churros z czekoladą

  • Roladki cielęce z bekonem w sosie porto

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Łosoś w czerwonym curry

    Na głębokiej patelni rozgrzać olej/oliwę dodać pastę curry z cebulą. Smażyć ok. 5 minut, stale mieszając. Następnie należy dodać mleko kokosowe...

    więcej
  • Spaghetti frutti di mare

    Drobno posiekany i przepuszczony przez wyciskarkę czosnek krótko przesmażyć na chłodnej oliwie. Dodać cebulę pokrojoną w piórka. Zwiększyć ogień...

    więcej
  • Pasta z sera i makreli

    Polecamy przepis na pyszną pastę do pieczywa. Ricottę, makrelę i pokrojoną w kostkę cebulę umieścić w blenderze i zmiksować aż do uzyskania...

    więcej
  • Pieczone pierożki z fetą i oliwkami

    Z przesianej mąki, oliwy i ciepłej wody wyrobić elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez około jedną godzinę. Przygotować farsz: w misce...

    więcej