Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Z maki, masła, szczypty soli i wody zarobić ciasto. Podzielić na 4-5 porcji, każdą rozwałkować i włożyć do małych form na tarty o średnicy 10-15cm. Nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Nagrzać piekarnik do 200˚C. Z papieru do pieczenia wyciąć kręgi o średnicy mini tart, wyłożyć nimi każdą porcję i obciążyć surowym grochem. Podpiec w piekarniku przez około 10minut. Następnie wyjąć z piekarnika, usunąć papier z grochem.
W misce wymieszać całe jajka ze śmietaną, mlekiem, gałką muszkatołową, doprawić solą i pieprzem, dodać starty ser.
Na podpieczone ciasta kłaść wybrane dodatki: podduszone na maśle pory z boczkiem, ugotowane brokuły z pokrojoną w kostkę papryką lub podsmażone plasterki cukinii z pokrojoną w kostkę szynką. Każdą tartę z dodatkami zalać masą jajeczno- serową. Posypać raz jeszcze po wierzchu startym serem. Piec około 20-30 minut w temperaturze 200˚C.
lub wyszukaj w przepisach
Rozłożyć ser na placku wrap zawinąć i włożyć do gorącego piekarnika na 5 minut, następnie rozwinąć, dołożyć rukolę i zwinąć z powrotem.
więcejPomidory obrać ze skórki, pokroić w kawałki i wrzucić do garnka. Wsypać część cukru, dodać sok z cytryny do smaku i dusić powoli około 1,5...
więcejGrzyby gotować do miękkości. Kapustę pokroić drobno. Cebulę posiekać. Podsmażyć wszystko, doprawić solą i pieprzem, następnie zalać wodą do...
więcejSzparagi obrać, opłukać i gotować około 15 minut w osolonej wodzie, następnie osączyć. Główki szparagów odkroić i odłożyć, szparagi pokroić...
więcej